Četvrtak, 18. srpnja 2024.

Preminuo je poznati nogometni trener Mladen Frančić

Bio je prvi trener koji je izveo Slaven Belupo u Europu. Nakon što je u prvenstvu osvojeno peto mjesto, Farmaceuti su u sezoni 2000./2001. po prvi put nastupili u Intertoto kupu, a prva utakmica bila je s Glenavonom u Sjevernoj Irskoj te je završila rezultatom 1:1

- Oglas -

U utorak je iznenada preminuo koprivnički nogometni trener Mladen Frančić.

Frančić je rođen u Bjelovaru 11. studenoga 1955. godine, a u karijeri je vodio Slaven Belupo i niz drugih klubova.

Igrao je u NK Čeliku iz Križevaca od 1968., a od jeseni 1974. godine igrao je za Slaven iz Koprivnice te jedno vrijeme i za Lokomotivu iz Koprivnice, 1981. godine prestao je aktivno igrati nogomet.

- Oglas -

Kako navodi Wikipedija, nakon igračke karijere ostao je u nogometu, prvo kao trener mlađih uzrasta u Slavenu od 1976. do 1983. godine. Prvo stječe zvanje trener-pripravnik, zatim zvanje trener nogometa, a nakon toga je diplomirao na Višoj trenerskoj školi u Zagrebu 1989. godine.

Blašković i Frančić
Vjeran Blašković i Mladen Frančić na utakmici 1. kola Intertoto kupa s Glenavonom u Sjevernoj Irskoj 2000. godine // Foto: Robert Šoštarić

Trenirao je više nižerazrednih hrvatskih klubova, Slaven Belupo u Prvoj HNL te inozemne, iranski nogometni klub Foolad Ahvaz, s kojim je osvojio prvenstvo Irana u sezoni 2004./05., a bio je i trener klubova Hetteina i Al Qadisiye iz Saudijske Arabije.

U rujnu 2013. vratio se na klupu Slavena, koju je napustio ubrzo, nakon šest mjeseci. U sezoni 2014./15. postaje trenerom saudijskoga kluba Al Watanija. Nakon toga, početkom kolovoza 2016. godine preuzeo je klub iz Saudijske Arabije Al-Nahda Club.

Bio je prvi trener koji je izveo Slaven Belupo u Europu. Nakon što je u prvenstvu osvojeno peto mjesto, Farmaceuti su u sezoni 2000./2001. po prvi put nastupili u Intertoto kupu, a prva utakmica bila je s Glenavonom u Sjevernoj Irskoj te je završila rezultatom 1:1.

Nakon Glenavona, Slaven je pod Frančićevim vodstvom eliminirao poljski Zaglebie iz Lubina, da bi ispao od češke Sigme Olomouc.

- Oglas -

Zanimljivo je da je Frančić osvojio prvenstvo Irana s Fooladom u sezoni 2004./05., a tada je to bio prvi klub izvan Teherana ili Isfahana kojem je to uspjelo.

Osim toga, Franta je dao i svoj doprinos u radu s mladim hrvatskim reprezentacijama, a počast su mu objavama odali i Hrvatski nogometni savez te Slaven Belupo i GNK Dinamo.

Mladen Frančić
Mladen Frančić na utakmici Dinama u Maksimiru // Foto: Facebook

Posljednji trenerski angažman bio mu je u Mladosti iz Ždralova, gdje se zadržao tek nakratko. Frančić je posljednjih godina redovito pratio utakmice Dinama u HNL-u te hrvatske nogometne reprezentacije, a kao stručni komentator surađivao je s Jutarnjim listom.

Nažalost, Frančićevo je srce prestalo kucati u večernjim satima utorka. Posljednji ispraćaj održat će se na Gradskom groblju u Koprivnici u četvrtak od 14 sati.

Oglas

Najnovije objave

Vezane vijesti