Petak, 24. svibnja 2024.

Preminuo poznati dirigent Maksimilijan Cenčić

Njegov repertoar obuhvaća široki raspon glazbenih stilova, od simfonijske glazbe do opere, operete i više. Uz iskustvo dirigenta u opernim kućama, festivalima i tako dalje, bio je klavirski pratitelj, pjevač, glazbeni aranžer i voditelj različitih majstorskih tečajeva

- Oglas -

Preminuo je poznati dirigent Maksimilijan Cenčić, izvijestilo je Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu.

Rođen je 26. srpnja 1951. godine u Rogaškoj Slatini u Sloveniji. Djetinjstvo je proveo u Zagrebu gdje je njegov otac radio u Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu kao krojač, gdje je mnogo godina kasnije našao svoje prvo radno mjesto u Operi HNK u Zagrebu.

Nakon završenog osnovnog i gimnazijskog obrazovanja u Zagrebu, gdje je istovremeno pohađao i osnovnu te srednju glazbenu školu, svirao je harmoniku, glasovir i trubu, upisao je Muzičku akademiju na kojoj je diplomirao dirigiranje u klasi Igora Gjardova 1976.

- Oglas -

Završio je i postdiplomski studij u Češkoj filharmoniji u Pragu, kao asistent poznatog Vaclava Neumanna (1976.-1978.) a od 1981. do 1983. bio je asistent Lovri Matačiću na turnejama po cijelom svijetu.

U Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu radio je od 1978. do 1991. uz kraće prekide, najprije kao korepetitor opere, voditelj muzičkog studija, zborovođa i dirigent.

Od 7. srpnja 1984. do 1. travnja 1985. bio je v.d. ravnatelja Opere.

U HNK-u u Zagrebu dirigirao je prvi put 20. studenog 1976. operom Madame Butterfly Giacoma Puccinija, zatim slijede Norma Vincenza Bellinija, Don Pasquale Gaetana Donizettija, Adriana Lecouvreur Francesca Cilea i tako dalje.

Obnašao je dužnost umjetničkog voditelja i voditelja opernih studija u Prayner Konservatorium für Musik und Darstellender Kunst u Beču od 1998. godine.

- Oglas -

1991. postaje dirigent Državne Opere u Beču, gdje radi do 2014. Radio je i u Kini i Japanu.

Otac je međunarodno poznatih umjetnika Maxa Emanuela Cenčića i Lane Cenčić. Predavao je na privatnom konzervatoriju u Beču zajedno sa suprugom Ljerkom, vokalnom pedagoginjom.

Njegov repertoar obuhvaća široki raspon glazbenih stilova, od simfonijske glazbe do opere, operete i više. Uz iskustvo dirigenta u opernim kućama, festivalima i tako dalje, bio je klavirski pratitelj, pjevač (Wiener Tschuschen Acapella Quartet), glazbeni aranžer i voditelj različitih majstorskih tečajeva.

Otišao je zaista veliki i svestrani umjetnik.

Oglas

Najnovije objave

Vezane vijesti