Subota, 18. svibnja 2024.

Preporuke za rad glazbenih i škola za strane jezike

HZJZ preporučuje održavanje mjera fizičke udaljenosti te prilagođavanje broja polaznika u skupini, a potrebna je i redovito prozračivati sve prostore

- Oglas -

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je u srijedu preporuke za rad glazbenih škola, škola stranih jezika i drugih sličnih oblika edukacije tijekom epidemije koronavirusa.

Preporuke se, ističe HZJZ, odnose na provedbu mjera prilikom pohađanja glazbenih škola i pohađanja škola stranih jezika tijekom epidemije koronavirusa radi zaštite predavača i polaznika, a mogu se primijeniti i na druge slične oblike edukacije.

Za glazbene škole HZJZ preporučuje da se učionice, prostori za probe, sanitarne čvorovi i ostali prostori prije održavanja predavanja i vježbi očiste, a prema mogućnosti i dezinficiraju.

- Oglas -

Potrebno je također osigurati dostatnu količinu jednokratnih materijala za brisanje ruku, deterdženata i sredstava za čišćenje.

Za svaku prostoriju potrebno je osigurati kantu za otpatke s odgovarajućim poklopcem, ističe HZJZ.

Za djelatnike i polaznike nužno je na vidljivom mjestu postaviti informacije o higijenskim postupcima i osigurati dostupnost dozatora za dezinfekciju ruku s dezinfekcijskim sredstvom.

HZJZ preporučuje održavanje mjera fizičke udaljenosti te prilagođavanje broja polaznika u skupini, a potrebna je i redovito prozračivati sve prostore.

Ako je moguće, preporučuje se održavanje proba i izvedbi na otvorenom prostoru uz minimalnu udaljenost od 1,5 metra, odnosno 2 metra za puhačku sekciju.

- Oglas -

Tijekom pjevanja potrebno je održavati međusobnu udaljenost od 4 metra, što vrijedi za individualne sate pjevanja kao i za probe zborova.

Ako se u prostorima škole nalazi dovoljno velika prostorija, probe su dopuštene, a postoji i mogućnost izvođenja proba u manjim skupinama.

Tijekom nastave sviranja potrebno je održavati međusobnu udaljenost od 1,5 metra, a nakon uporabe glazbene opreme, oprema se mora dezinficirati.

Za probe i izvedbe puhačkih sekcija preporučuje se povećanje fizičke udaljenosti na minimalno 2 metra uz, ako je moguće, postavljanje zaštitnih pregrada između učenika u zatvorenom prostoru.

U preporukama za rad škola stranih jezika i drugih sličnih oblika edukacije tijekom epidemije koronavirusa HZJZ naglašava kako je učionicu, prijemni ured, sanitarni čvor i ostale prostore prije održavanja predavanja potrebno očistiti, a prema mogućnosti i dezinficirati.

Za svaku je prostoriju potrebno osigurati kantu za otpatke s odgovarajućim poklopcem.

Također je za sve djelatnike i polaznike prije ili neposredno nakon ulaska u prostore za održavanje predavanja nužno na vidljivom mjestu postaviti informacije o higijenskim postupcima i osigurati dostupnost dozatora za dezinfekciju ruku s dezinfekcijskim sredstvom.

Predavanja treba organizirati tako da se pri ulasku u učionice poštuju mjere udaljenosti od 1,5 metra između polaznika. Sjedeća mjesta u učionicama treba rasporediti tako da između kandidata također postoji razmak od 1,5 metra te definirati maksimalni broj polaznika koji istovremeno mogu boraviti u učionici.

U ovim školama treba također prilagoditi broj polaznika u skupini te redovito prozračivati sve prostore, napominje HZJZ i dodaje kako je nakon predavanja potrebno očistiti učionicu i sanitarni čvor.

Između ostaloga preporučuje se nošenje maski u zatvorenim prostorima.

Oglas

Najnovije objave

Vezane vijesti