Četvrtak, 28. rujna 2023.

Prijatelji životinja: u Hrvatskoj više od 10.000 napuštenih životinja godišnje, udomljavanje je plemenit čin

Nijedno biće ne smije biti odbačeno jer se nekome nije svidio poklon ili ga se zasitio nakon nekog vremena, ističu Prijatelji životinja

- Advertisement -

Udruga Prijatelji životinja napravila je veliku analizu provedbe Zakona o zaštiti životinja u Hrvatskoj koja je, između ostaloga, pokazala golem broj napuštanja životinja.

“Nažalost, dobili smo potvrdu da se u Hrvatskoj godišnje napusti više od 10.000 pasa i mačaka, što je šokantno”, pojašnjavaju iz udruge Prijatelji životinja.

To su samo službeni podaci koje su prikupili od jedinica lokalne samouprave, u što nije ubrojen i velik broj pasa i mačaka koje zbrinu udruge i pojedinci.

- Advertisement -

“Napuštene životinje posljedica su neodgovornosti i bešćutnosti pojedinaca! Ako u ovo predblagdansko vrijeme razmišljate o kupnji životinje za sebe, člana obitelji ili prijatelja, molimo vas da to ne činite. Nijedno biće ne smije biti odbačeno jer se nekome nije svidio poklon ili ga se zasitio nakon nekog vremena”, ističu Prijatelji životinja.

Ako imate uvjete za skrb o životinji, udomite psa ili mačku iz skloništa ili od udruga za zaštitu životinja kako biste spasili život i udomljene životinje i one koja dobiva njezino mjesto u skloništu.

“Neka vas ovo blagdansko vrijeme potakne na posjet nekom od brojnih skloništa kako biste se susreli s osjećajnim bićima koja s bezgraničnim strpljenjem i vjerom čekaju svojeg čovjeka, nekoga tko će baš u njima vidjeti novog člana obitelji. Njihova ljubav i zahvalnost, koju će iskazivati do kraja svojega života, ne može se mjeriti vrijednošću novčanica jer ljubav se ne kupuje”, poručili su.

Ističu kako je udomljavanje zaista plemenit čin, dok se kupovinom životinja podržava nemilosrdno tržište kućnih ljubimaca.

“Skloništa su preplavljena velikim brojem pasa svih dobi, veličina, boja i osobnosti, a svi su pod veterinarskom skrbi i spremni za udomljenje. Kada bi svi umjesto kupnje odabrali udomljavanje, sva skloništa bila bi prazna. Pomozite da se to i dogodi”, zaključili su Prijatelji životinja.

- Advertisement -

Najnovije objave

Vezane vijesti