Utorak, 29. studenoga 2022.

Projekt Križevački sunčani krovovi nagrađen na natjecanju ‘Klimatski prvak Jugoistočne Europe’

Projektom „Križevački sunčani krovovi“ 2018. godine na krov Razvojnog centra i tehnološkog parka Križevci postavljena je solarna elektrana financirana grupnim ulaganjem građana

Preporučujemo

Pored velikog broja prijavljenih projekata iz brojnih zemalja na natjecanju „Klimatski prvak Jugoistočne Europe“ projekt „Križevački sunčani krovovi“ osvojio je priznanje i novčanu nagradu od tisuću eura kao jedan od najboljih projekata u području dekarbonizacije.

Na svečanom proglašenju održanom u Sarajevu nagradu je preuzeo zamjenik gradonačelnika Danijel Šaško i naglasio kako je ona još samo jedna u nizu potvrda kvalitete ovog projekta provedenog zajedno sa Zelenom energetskom zajednicom.

Natjecanje „Klimatski prvak Jugoistočne Europe“ održano je u sklopu projekta „Klimatski mostovi“ čiji je glavni cilj jačanje transnacionalne suradnje za zaštitu klime u području regije Jugoistočne Europe. Nositelj projekta je organizacija Cipra International, a partneri Udruga Zelena Istra iz Hrvatske, Cener 21 iz Bosne i Hercegovine i Urban Research Institut iz Albanije.

Uz osvajanje nagrade, projekt „Križevački sunčani krovovi“ kao i sve ostale aktivnosti koje se rade u području zaštite okoliša i energetske učinkovitosti u Križevcima brojnim sudionicima predstavila je savjetnica za energetsku učinkovitost, zaštitu okoliša i prostorno uređenje Ivana Dubravec.

Projektom „Križevački sunčani krovovi“ 2018. godine na krov Razvojnog centra i tehnološkog parka Križevci postavljena je solarna elektrana financirana grupnim ulaganjem građana.

Najveći značaj ovog projekta, prvog takvog u Hrvatskoj, je što su građani bili ulagači davanjem zajma na rok od 10 godina unutar kojeg će im se vraćati ulog uz kamatu od 4,5 posto. Potreban iznos od 230 tisuća kuna prikupljen je u samo 10 dana te je odaziv građana bio izvanredan. Elektrana ima kapacitet 30kW i očekuje se da će smanjiti emisiju CO2 za 30 tona.

Energija koju elektrana proizvodi koristi se za napajanje Razvojnog centra i tehnološkog parka Križevci, a višak se daje u mrežu. Slijedom uspješne prve kampanje grupnog ulaganja, 2019. godine provedena je još jedna, no ovog puta za postavljanje solarne elektrane na krov Gradske knjižnice „Franjo Marković“ Križevci. Vrijednost ove elektrane bila je 172 tisuće kune, a potreban iznos ulaganjem građana prikupljen je u rekordnih dva dana.

Projekt „Križevački sunčani krovovi“ je proveden u suradnji Grada Križevaca i Zelene energetske zajednice te uz podršku Regionalne energetske agencije Sjever, NVO Terra Hub, Greenpeace, REScoop i Energy Cities.

- Advertisement -

Najnovije objave

Vezane vijesti