Četvrtak, 8. lipnja 2023.

Projekt ‘Promicanje održivog razvoja prirodne baštine Općine Legrad’ u samoj je završnici

Projekt provodi Općina Legrad kao glavni korisnik, a u suradnji s partnerima PORA-om Regionalnom razvojnom agencijom Koprivničko-križevačke županije i Javnom ustanovom za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Koprivničko-križevačke županije

Provedba projekta “Promicanje održivog razvoja prirodne baštine Općine Legrad”, koji je financiran sredstvima Europske unije, bliži se kraju te su u tijeku završne aktivnosti na provedbi projekta, odnosno organizacija i održavanje još nekoliko terenskih radionica.

S ciljem predstavljanja važnih dokumenata izrađenih u okviru provedbe projekta – “Akcijski plan upravljanja posjetiteljima na području Općine Legrad, monitoring i evaluacija” i “Studija valorizacije prirodnih vrijednosti područja Šoderice” 19. svibnja 2021. godine održana je online radionica.

Logo Promicanje održivog razvoja prirodne baštine Općine Legrad

Radionici su zbog epidemioloških mjera u prostorima PORA-e Regionalne razvojne agencije Koprivničko-križevačke županije prisustvovali predstavnici partnera na projektu ispred Općine Legrad, PORA-e Regionalne razvojne agencije Koprivničko-križevačke županije i Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Koprivničko-križevačke županije te predstavnici Zavoda za prostorno uređenje Koprivničko-križevačke županije, dok su sudionici ispred Koprivničko-križevačke županije, Turističke zajednice područja središnja Podravina, Turističke zajednice Koprivničko-križevačke županije, Javne ustanove agencije za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Osječko-baranjske županije, Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Varaždinske županije, Grada Koprivnice, Osnovne škole Legrad i Osnovne škole prof. Franje Viktora Šignjara Virje i WWF Adrie sudjelovali online.

Dokumente je prisutnim dionicima predstavila Jasminka Radović ispred tvrtke Sjajno j.d.o.o. koja je bila i izrađivač oba dokumenta. Navedeni dokumenti imaju za cilj pridonijeti očuvanju i zaštiti prirodne baštine na području Općine Legrad te uspostaviti integrirani sustav upravljanja posjetiteljima, monitoring i evaluaciju s ciljem očuvanja i zaštite bogate flore i faune ovog područja.

Također, jedan od ciljeva je i potaknuti jačanje svijesti lokalnog stanovništva o potrebi dugoročne zaštite i očuvanja prirodnih vrijednosti za buduće generacije i njihovog korištenja na održiv način.

Uz predstavljene rezultate provedbe projekta koji uključuju: izgrađenu šetnicu na jezeru Šoderica, dva dječja igrališta te dva vidikovca/promatračnice, sudionicima radionice predstavljeno je hibridno vozilo te električni bicikli koji su namijenjeni posjetiteljima kako bi mogli posjetiti atraktivne lokacije prirodnih vrijednosti na području Općine Legrad i uživati u njihovim ljepotama i posebnostima, od kojih posebno izdvajamo jezero Šodericu, Staru Dravu kod Selnice Podravske, Posebni ornitološki rezervat Veliki Pažut, ušće Mure u Dravu kod Halasz Csarde, Libanovac kod Đelekovca, jezero Jagnježđe (Jegeniš) i mrtvicu kod Đelekovca te rijeku Dravu kod Šoderice.

Ovaj uspješan projekt vrijednosti gotovo 5 milijuna kuna financiran je sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a osnovni dugoročni cilj je revitalizirati jezero Šoderica i pridonijeti što većem broju posjetitelja, kao i popularizaciji svih lokacija prirodnih vrijednosti na području Općine Legrad.

Projekt provodi Općina Legrad kao glavni korisnik, a u suradnji s partnerima PORA-om Regionalnom razvojnom agencijom Koprivničko-križevačke županije i Javnom ustanovom za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Koprivničko-križevačke županije.

Izvor: PORA

Eu projekt sufinaciranje Općina Legrad

- Advertisement -

Najnovije objave

Vezane vijesti