Nedjelja, 21. travnja 2024.

Prugu Križevci – Mađarska dan i noć će graditi 400 Turaka

Radovi na pruzi trebali su početi 23. travnja, ali su odgođeni zbog pandemije koronavirusa

- Oglas -

Sljedeći ponedjeljak, 25. svibnja, počet će radovi na najvećem pojedinačnom infrastrukturnom projektu u Hrvatskoj – rekonstrukciji postojećeg i gradnji drugog kolosijeka željezničke pruge na dionici Križevci – Koprivnica – državna granica, donosi Večernji.hr.

Projektu je vrijedan 2,41 milijardu kuna bez PDV-a, što je više i od ugovora za gradnju Pelješkog mosta koji je vrijedan 2,08 milijardi kuna. Kao i Pelješki most, i ovaj projekt se s 85 posto sufinancira iz fondova EU.

Prugu od Križevaca do mađarske granice obnavljat će i graditi turska tvrtka Cengiz Insaat Sanayi ve Ticaret A. S., koja je, nakon što je njezina ponuda na javnom natječaju odabrana kao najpovoljnija, ugovor s HŽ Infrastrukturom potpisala 12. ožujka ove godine.

- Oglas -

Radovi su trebali početi 23. travnja, ali su, kako objašnjavaju u HŽI-ju, odgođeni zbog pandemije koronavirusa.

Cengizovi inženjeri i voditelj projekta bi sljedeći tjedan trebali stići u Hrvatsku i biti uvedeni u posao. U HŽI-ju kažu da će pravi radovi na pruzi početi nakon dva mjeseca, najkasnije u rujnu, i to od mađarske granice.

Prema najavama iz turske tvrtke, na vrhuncu radova bit će na gradilištu oko 400 radnika. A oni će uglavnom svi doći iz Turske. Turci tako neće imati problema s pronalaženjem radne snage u Hrvatskoj jer će, radnike dovesti iz svoje domovine.

Za njihov smještaj Cengiz trenutačno, kažu u HŽI-ju, razmatra tri lokacije – u Lepavini, Kloštru Vojakovačkom i u poslovnoj zoni kod Križevaca. A kad se ta lokacija odabere i sredi sva papirologija, iz Turske će kamionima stići više od 100 kontejnera.

Što se tiče radova na pruzi od Koprivnice do mađarske granice, u HŽI-ju objašnjavaju da će se dogradnjom drugog kolosijeka i rekonstrukcijom postojećeg omogućiti brzina od 160 km/h, s ograničenjem od 150 km/h u Lepavini i 100 km/h u Koprivnici budući da se radi o gradskim područjima s posebnim ograničenjima.

Oglas

Najnovije objave

Vezane vijesti