Srijeda, 28. veljače 2024.

Prva samostalna izložba Klare Solić, učenice Osnovne škole Gola

Klara je odlična učenica koja redovito izvršava sve svoje školske obveze, sudjeluje na brojnim natjecanjima te postiže izvrsne rezultate

- Oglas -

U subotu, 9. travnja na Sveučilištu Sjever u Koprivnici otvorena je izložba ‘Postaje Križnog puta’ mlade autorice Klare Solić, učenice 6.b razreda Osnovne škole Gola.

Prva je ovo samostalna izložba mlade autorice Klare koja je, kako ističu u školi, izuzetno vrijedna, marljiva i samozatajna učenica. Odlična je učenica koja redovito izvršava sve svoje školske obveze, sudjeluje na brojnim natjecanjima te postiže izvrsne rezultate. Između ostalog, ove školske godine osvojila je prvo mjesto na Županijskom natjecanju iz matematike. Iako ima puno obveza, uvijek nađe vremena za ono što voli, a to je likovno stvaralaštvo.

Klarin stil crtanja, kako navodi njen mentor Mario Dimić, učitelj likovne kulture u OŠ Gola, najviše odgovara grafičkoj tehnici bakropisa, međutim, do sada se nije iskušala u toj zahtjevnoj tehnici.

- Oglas -

U toku ljeta prošle godine, mentor je došao na ideju i „rizik“ te pripremio jednu cinkotit pločicu za tehniku bakropisa i u kolovozu ponudio Klari da na isti način kao što crta flomasterom raster pokuša iglom crtati po limu koji je premazan asfaltom. Prije početka nastave, u rujnu, Klara je donijela na uvid, mentoru, gotov rad s motivom kameleona. Mentor je ostao zatečen viđenim. Bilo je jasno da je Klara rođena grafičarka, a tek joj je 12 godina. Mentor i učenica su se dogovorili da Klara napravi seriju od 14 bakropisa na temu postaja Križnog puta i da u travnju postave izložbu povodom Blagdana Uskrsa, kojom bi i učitelj likovne kulture, Mario Dimić, obilježio 20 godina svog pedagoškog rada. Klara je od rujna do ožujka vrijedno odradila 14 bakropisa. Mjesečno je uspjela izraditi po dva, što također govori o tome koliko je to zahtjevna tehnika.

Ovim procesom rada učenica je, kako njen mentor navodi, „probila sve granice“ rada u osnovnoj školi, jer se učenici tek u školi za primijenjenu umjetnost i dizajn susreću s grafičkim tehnikama dubokog tiska, a usavršavaju se na akademiji likovnih umjetnosti.

Stoga je Klarin uspjeh podignut na najviši nivo likovnosti za učenicu u osnovnoj školi. Nakon ovog ciklusa, mentor je obećao kako će Klaru tijekom 7. razreda naučiti i tehniku aquatinte te u 8. razredu suhu iglu. Kada završi osnovnu školu vladat će grafičkim tehnikama dubokog tiska.

Klara Solić
Otvorenje izložbe Klare Solić na Sveučilištu Sjever // Foto: OŠ Gola

Mentor je naveo kako osim likovnog talenta Klaru krasi upornost, disciplina u radu, izuzetno jak mentalni sklop, psihička stabilnost.

Kao uvod u Klarinu izložbu, Dimić je predstavio digitalnu monografiju, odnosno, sažeo je svojih 20 g. pedagoškog rada pod nazivom Od Gvozda do Gole. Pročelnik medijskog dizajna na Sveučilištu Sjever Mario Periša je kao domaćin pozdravio sve prisutne uzvanike te rekao par riječi o radu učitelja likovne kulture, Mariju Dimiću. Osvrt na njegov cjelokupni rad dao je profesor književnosti, vanjski suradnik, jedan od urednika Školskih novina, prof. Ivan Rodić.

- Oglas -

O izložbi mlade autorice govorili su Dimić, načelnik Općine Gola dr. Stjepan Milinković, zamjenica gradonačelnika Koprivnice Ksenija Ostriž, ravnateljica OŠ Gola Violeta Pranjić te zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije Ratimir Ljubić, koji je i otvorio izložbu.

Oglas

Najnovije objave

Vezane vijesti