Petak, 2. lipnja 2023.

Reakcija Prijatelja životinja: vlasnik farme Lukač sumnja u podmetanje konkurencije, ali ne i u moralnost svog posla

Higijenski i životni uvjeti životinja u sustavima poput onoga na drugoj najvećoj farmi jaja u Hrvatskoj izuzetno su pogodni za pojavu zaraznih bolesti koje vrlo brzo mogu prerasti u pandemije, istaknuli su iz udruge

Udruga za zaštitu i prava životinja Prijatelji životinja u četvrtak je objavila reakciju vezanu za najavu usmrćivanja 150.000 kokoši zbog pojave salmonele.

S farme sumnjaju da im podmeću konkurenti, a ne sumnjaju u moralnost zatočavanja svjesnih životinja u prenapučenom prostoru, ubijanje tek rođenih pilića i oduzimanje svih prirodnih potreba nevinim bićima. Kako navode, s farme štetu broje u milijunima, a ne u životima, koje bi i bez proboja salmonele prerano ugasili, ističu iz udruge.

Dodaju da je prosječna životna dob kokoši u industriji jaja godina i pol, dok kokoš koja nije iskorištavana može živjeti čak 10 puta dulje.

U Hrvatskoj, muške piliće ubijaju gušenjem plinom odmah po rođenju jer su neželjeni nusproizvod industrije jaja. U uzgoju, uz stalnu fizičku patnju, kokoši trpe i psihičko zlostavljanje namjernim mitarenjem i regulacijom svjetlosti kako bi nesle više jaja, istaknuli su iz udruge.

Kažu da su higijenski i životni uvjeti životinja u sustavima poput onoga na drugoj najvećoj farmi jaja u Hrvatskoj izuzetno su pogodni za pojavu zaraznih bolesti koje vrlo brzo mogu prerasti u pandemije nesagledivih posljedica.

Također, naglašavaju da osim što su jaja kolesterolske bombe, potencijalni nositelji salmonele i uzročnici smrtonosnog oblika raka testisa, nisu ni prirodno ni nutritivno potrebna u prehrani.

Izbacivanjem iz prehrane namirnica životinjskoga podrijetla izbacuju se i kravlje ludilo, ptičja gripa, trihineloza i salmonela, ali se izbjegava i neposredna konzumacija cjepiva i antibiotika, ističu.

Iz udruge napominju da suosjećaju s radnicima kojima prijeti otkaz te se iskreno nadaju da će vlasnici tvrtke koja stoji iza farme početi razmišljati o manje rizičnom poslovanju koje se ne temelji na iskorištavanju drugih bića, kao što su to učinile mnoge druge tvrtke u svijetu.

Također, Prijatelji životinja pozivaju sve da izaberu prehranu bez hormona, antibiotika, gnojnih upala, tumora i kolesterola, prehranu koja isključuje salmonelu, trihinelozu, kravlje ludilo i ptičju gripu, a uključe brigu za životinje, ljude, okoliš i zdravlje.

- Advertisement -

Najnovije objave

Vezane vijesti