Četvrtak, 29. veljače 2024.

Robna marka Međimurski kalamper u novom ruhu osvaja domaće i inozemno tržište

Međimurska županija kontinuirano podupire poljoprivrednu proizvodnju, od projekata kontrole plodnosti tla i navodnjavanja, do podupiranja organizacija proizvođača, izgradnje hladnjača te dodjele potpora

- Oglas -

U Čakovcu je održana konferencija za novinare na kojoj je bilo riječi o podršci plasmanu međimurskog krumpira na tržište, te dosezima koje proizvođačima osigurava županijska robna marka Međimurski kalamper.

Dobru vijest da se međimurski krumpir kvalitetom uspio nametnuti najjačem trgovačkom lancu u Hrvatskoj, no da se borba za lidersko mjesto u Hrvatskoj – koje mu pripada – tek zahuktava, s javnošću je podijelio predsjednik Udruge proizvođača merkantilnog krumpira Damir Mesarić, zahvalivši Županiji na velikoj podršci.

Župan Međimurske županije Matija Posavec brojkama je ilustrirao lidersko mjesto Međimurskog kalampera na tržištu:

- Oglas -

– Krumpir je naša strateška poljoprivredna kultura u smislu količine proizvodnje jer su u Međimurju pod krumpirom 1.874 hektara zemlje, što čini proizvodnju od 101.000 tona tj. 70 posto hrvatske proizvodnje! Čak 862 obiteljsko-poljoprivredna gospodarstva, uz poljoprivredne organizacije, vezana su uz krumpir, te s Udrugom proizvođača merkantilnog krumpira daju snažan doprinos prepoznatljivosti robne marke i plasmanu. Sada je naša robna marka Međimurski kalamper dobila novi dizajn ambalaže te se pokreće niz aktivnosti vezanih uz što bolji plasman – rekao je župan, dodavši da se brendiranjem međimurskog krumpira brendira i Županija, kao zelena oaza u srcu Europe, kao regija koja ima svoju tradiciju, povijest, ali i vrhunsku kvalitetu proizvoda koje plasira na tržište.

Međimurska županija kontinuirano podupire poljoprivrednu proizvodnju, od projekata kontrole plodnosti tla i navodnjavanja, do podupiranja organizacija proizvođača, izgradnje hladnjača te dodjele potpora. Posreduje i lobira za plasman poljoprivrednih proizvoda i u drugim zemljama, poput Austrije, Mađarske i Crne Gore, kada je o krumpiru riječ, kao i tržištu Hrvatske.

I u Službi za stručnu podršku međimurski poljoprivrednici imaju snažnog partnera, a voditelj Službe mr. sc. Milorad Šubić, dipl. ing. agr., naglasio je:

– Povijest je ostavila zapise o tradiciji proizvodnje krumpira u našem kraju, a danas, kada se naši proizvođači uspješno prilagođavaju dobu digitalizacije, ostaje nam izazov očuvanja zemljišta. Cilj kojem smo posvećeni je primjena novih tehnologija očuvanja plodnosti tla i smanjenje kemijskih sredstava u zaštiti bilja u korist alternativnih. To je naša misija koju provodimo 20 godina i koja je garancija da iza naše robne marke uistinu stoji kvaliteta.

Konferenciji za medije prisustvovao je i pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i turizam Darko Radanović te načelnik Općine Belica Zvonimir Taradi koji je dodao:

- Oglas -

– Uz kontinuiranu podršku našim proizvođačima koja nam je obveza, pri čemu imamo važnog saveznika u našoj Županiji, radimo i na promidžbi. Postavili smo svojevremeno u Belici spomenik krumpiru – hranitelju, a na ovogodišnjoj manifestaciji zahvale za plodove zemlje izabrali smo ponovo najteži krumpir. Pobjednik izbora „Čiji je najteži?“ na vagi je pokazao nevjerojatnih 1.617 grama!

Više fotografija možete pogledati OVDJE.

*Ovaj sadržaj donosimo u suradnji s Međimurskom županijom

Oglas

Najnovije objave

Vezane vijesti