Nedjelja, 29. siječnja 2023.

Savjetnik ministra obrazovanja objasnio zašto je testiranje u školi teško izvediva opcija

Većina će škola sve testove u petak ili ponedjeljak podijeliti roditeljima, što znači da testiranje može početi u utorak, samo iznimno u srijedu, rekao je Pavičin

Preporučujemo

Savjetnik ministra obrazovanja Božo Pavičin rekao je u HRT-ovom Dnevniku kako je samotestiranje izazvalo veliko zanimanje učenika i njihovih roditelja te komentirao pripremu oko distribucije testova.

“Sve će biti na vrijeme dostavljeno, nije bitno da krenemo u ponedjeljak, možemo krenuti i u utorak. Dakle, sve će biti na vrijeme i bitno je da krenemo što prije s ukidanjem mjere samoizolacije za učenike, jer nekom djetetu tih sedam dana može značiti puno bilo za nastavu, sportske ili druge aktivnosti te druženja”, istaknuo je.

Testovi će se dostaviti u oko 1300 škola. U neke škole će već danas stići testovi, u većinu u petak, a samo u pojedine u ponedjeljak.

Većina će škola sve testove u petak ili ponedjeljak podijeliti roditeljima, što znači da testiranje može početi u utorak, samo iznimno u srijedu.

“Nije bitno da bude testiranje u ponedjeljak, iako je to preporuka. Može biti bilo koji dan u tjednu. A nakon tog tjedna kreću školski praznici pa će biti vremena za dostavu novih tura i organizaciju testiranja”, rekao je.

Odgovorio je i na pitanje što s roditeljima koji ne žele testirati svoje dijete.

“Mjera ukidanja samoizolacije predviđena je za one roditelje koji ne žele da njihova djeca idu u samoizolaciju”, istaknuo je.

Kaže kako nažalost postoji tip roditelja koji nemaju ništa protiv da im djeca idu u samoizolaciju i da oni njih školuju od kuće.

“Imamo inicijative za ‘Homeschooling’ za tu djecu, dakle oni neće testirati djecu. Ta djeca će samo u slučaju s pozitivnim kontaktom ići u samoizolaciju, a do tada će pratiti nastavu redovno.

Također, rekao je da je zamišljeno da samo oni koji ne žele testirati dijete potpišu izjavu, a ako se na bilo koji način zna da netko ne provodi samotestiranje onda se na njega neće odnositi mjera ukidanja samoizolacije

“Testiranje djece u školi jako je teško izvediva, a nije ni preporučljiva. Mi smo preporučili da se dijete testira u kući. Jer ako ga testirate u školi, znači da se vozilo javnim prijevozom do škole, sjedilo je u razredu minimalno 20 minuta dok čeka test što je loša opcija. Ako se testira u kući, ostaje kod kuće i ne dolazi u kontakt s drugim osobama. Preporuka je da se djeca testiraju kod kuće, a ako to žele kao u Medicinskoj školi, onda to mogu napraviti”, zaključio je.

- Advertisement -

Najnovije objave

Vezane vijesti