Utorak, 30. svibnja 2023.

SENZORNA PROJEKCIJA Cvrčak i mravica u koprivničkom kinu Velebit

Pod motom 'filmsko iskustvo dostupno svima', senzorne projekcije omogućuju i djeci sa senzornim poremećajima da s roditeljima odlaze u kino, ali i brojnoj drugoj djeci kojoj ne odgovaraju zamračena kina, preglasni zvuk i sadržaj upitne kvalitete i poruka

Program senzornih projekcija koje poštuju dječju senzibilnost i različitost održava se već šestu godinu zaredom u koprivničkom kinu Velebit, a ove godine počinje projekcijom filma Cvrčak i mravica.

S obzirom na konstantno rastući broj djece s poteškoćama u razvoju, važnost ovog projekta iznimna je jer omogućava integraciju djece, bez obzira na domenu odstupanja. Kino samim time postaje terapijsko mjesto, a film i okruženje koje je modulirano tako da bude senzorno optimalno predstavljaju značajan preventivni faktor, istaknuli su iz koprivničkog Pučkog otvorenog učilišta.

Djeca s teškoćama u razvoju vrlo često imaju odstupanja u području senzornog procesuiranja koje se očituju u poteškoćama prijema, obrade i interpretacije informacija zaprimljenih putem osjetila, pa im je samim time praćenje auditivnih i vizualnih sadržaja ponekad otežano.

Pod motom ‘filmsko iskustvo dostupno svima’, senzorne projekcije omogućuju i djeci sa senzornim poremećajima da s roditeljima odlaze u kino, ali i brojnoj drugoj djeci kojoj ne odgovaraju zamračena kina, preglasni zvuk i sadržaj upitne kvalitete i poruka.

Filmovi za senzorne projekcije pažljivo su birani kako bi bili senzorno prihvatljivi u auditivnom i vizualnom smislu za djecu sa senzornim poteškoćama, koja mogu imati teškoće uzrokovane preosjetljivošću na jake boje, svjetlo, bljeskanje, uzorke i kontraste, nagle glasne zvukove, mnogo vizualnih i auditivnih podražaja istovremeno.

Koncept senzornih projekcija pokrenule su 2016. dr.sc. Eva Brlek, prof. reh., psihoterapeut i Sandra Malenica, prof. kroatistike i komparativne književnosti, a projekt su podržali Hrvatski audiovizualni centar i Hrvatski filmski savez.

Senzorne projekcije prenose izuzetno važnu društvenu poruku, koja se ne odnosi samo na odlazak u kino i gledanje filma nego i na stvaranje zajedništva među djecom, poticanje tolerancije i prihvaćanja različitosti te širenje pozitivnih društvenih vrijednosti.

Senzorna projekcija održat će se u nedjelju, 2. travnja, u 11 sati na Dan svjesnosti o poremećajima iz spektra autizma, a ulaz je besplatan.

- Advertisement -

Najnovije objave

Vezane vijesti