Petak, 19. srpnja 2024.

Serološka testiranja: Koronavirus u Hrvatskoj preboljelo gotovo 80.000 ljudi?

Da se virus ne bi širio u populaciji nužno je da je visoki udio stanovnika prebolio bolest ili da je visoki udio stanovništva cijepljen

- Oglas -

U Hrvatskoj je manje od dva posto stanovništva, dakle manje od 80.000 ljudi, bilo zaraženo novim koronavirusom, pokazuju preliminarni podaci serološkog testiranja koje provodi Hrvatski zavod za javno zdravstvo, donosi Zagorje International prenoseći Jutarnji.hr.

Niska prokuženost u našoj populaciji, što znači i nizak broj ljudi otporan na zarazu, pokazuje da će najveći dio hrvatskih građana biti ugrožen koronavirusom SARS-Cov-2 u slučaju da dođe do drugog pandemijskog vala.

Da se virus ne bi širio u populaciji nužno je da je visoki udio stanovnika prebolio bolest (stjecanje tzv. imuniteta krda) ili da je visoki udio stanovništva cijepljen. Kako se radi o novom virusu, cjepiva nema.

- Oglas -

U HZJZ-u je prije tri tjedna počelo serološko testiranje 1100 uzoraka krvi građana koji su prikupljeni iz bolničkih laboratorija, domova zdravlja i zavoda za javno zdravstvo.

“Do sada je testirano 520 uzoraka. Dio uzoraka već je testiran neutralizacijskim testom, a preostali su još u obradi jer test traje četiri-pet dana. Preliminarni podaci pokazuju nisku prokuženost stanovništva, ispod dva posto”, rekla je Tatjana Vilibić-Čavlek, voditeljica odjela za virološku serologiju HZJZ-a.

– Slične su rezultate, odnosno nisku prokuženost pokazala seroepidemiološka istraživanja, provedena i u drugim europskim državama – dodala je Vilibić-Čavlek

Hoće li se virus, koji je u Hrvatskoj trenutačno zaustavljen oštrim mjerama karantene, vratiti najesen, odnosno hoće li biti drugog pandemijskog vala, pitanje je na koje nitko trenutačno ne zna odgovor.

Velik broj znanstvenika smatra da je drugi val izvjestan upravo zato što ni u jednoj zemlji nije postignut kolektivni imunitet.

- Oglas -

Mnogi građani u Hrvatskoj su uvjereni da su baš oni u siječnju i veljači preboljeli koronavirus.

“Serološko testiranje moći će se obaviti u HZJZ-u na uputnicu, odnosno uz plaćanje. HZJZ je poslao HZZO-u prijedlog cijene te će se nakon njihova odobrenja započeti rutinsko testiranje”, rekla je Vilibić-Čavlek.

Oglas

Najnovije objave

Vezane vijesti