Srijeda, 20. listopada 2021.

Smart kartice koristit će se kao potvrde o cijepljenju, Krunoslav Capak otkrio kako će izgledati

Certifikat treba sadržavati ime i prezime osobe, cjepivo koje je korišteno, datum cijepljenja i serijski broj cjepiva, rekao je Capak

Preporučujemo

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i član nacionalnog Stožera civilne zaštite, Krunoslav Capak pojasnio je za Jutarnji list kako će izgledati certifikat o cijepljenju na razini Europske unije koji će obavezno sadržavati ime i prezime cijepljene osobe, državu iz koje dolazi, ime cjepiva koje je korišteno, datum cijepljenja, serijski broj cjepiva te bar kod kojim će se moći očitavati podaci.

– Definiran je izgled certifikata o cijepljenju, no zasad se oni koriste samo u medicinske svrhe, a ne u svrhu prelaska granice. Sad se intenzivno razgovara i o korištenju certifikata za prelazak granice, sigurno će doći vrijeme kad će EU donijeti odluku, ali još postoji puno pitanja i kontroverzi – rekao je Capak te dodao kako za sada niti jedna zemlja EU nije donijela odluku o prelasku granice na temelju cijepljenja, ali postoje bilateralni dogovori.

– I mi imamo neke bilateralne razgovore da međusobno priznamo certifikate o cijepljenju – rekao je Capak.

Capak je pojasnio i kako još uvijek ne postoje vizuali, nego dogovor na razini EU o sadržaju koji bi morao sadržavati certifikat, odnosno, kako se kolokvijalno zove, covid-putovnica.

– Postignut je dogovor o samom sadržaju certifikata. On treba sadržavati ime i prezime osobe, cjepivo koje je korišteno, datum cijepljenja i serijski broj cjepiva – rekao je Capak za Jutarnji list.

Isto tako, trebala bi biti navedena i država. S obzirom na to da se ide na smart rješenje, kaže Capak, trebat će do tri mjeseca da to profunkcionira jer se još uvijek na razini Unije razgovara hoće li građani koji su se cijepili dobiti smart kartice ili hoće li imati kod koji će se moći očitati na mobitelu.

– Čini mi se da je najizglednija ta varijanta s QR kodom, no kako ovdje govorimo o velikom broju ljudi iz cijele EU, jasno je da je to velik posao i za samo prikupljanje podataka, ali i za stručnjake koji će nalaziti informatičko rješenje – zaključuje Capak te dodaje da će za naše državljane vrijediti pravila kao i za ostatak Europe.

Također, svi građani koji su cijepljeni već sada dobivaju potvrdu o cijepljenju, odnosno karticu na koju se upisuje njihovo ime i prezime, cjepivo koje su primili i serijski broj. Na svakoj se potvrdi nalazi i QR kod, no na njemu se ne nalaze podaci osobe koja je cijepljena.

Kako je naglasio i Capak, za sada se takve potvrde smiju koristiti samo u medicinske svrhe, no i na razini Unije raspravlja se kakvu bi sve primjenu mogle imati, osobito u sferi turizma.

 

Najnovije objave