Subota, 23. listopada 2021.

Stiže novi toplinski val, evo kada

Temperatura će brzo rasti, osobito dnevna pa će brzo postati vruće i vrlo vruće, ali noći bi mogle biti i dalje relativno ugodne

Preporučujemo

Djelomice sunčana, ali ipak promjenjiva nedjelja donijet će lokalno malo kiše uglavnom na zapadu. U noći na ponedjeljak jače naoblačenje te lokalni pljuskovi i grmljavina mogući su u gotovo svim krajevima.

Prolazno će osvježiti uz sjeverac, no razvedravanje će brzo stići, a slijedit će u stopu i vrućina već sredinom tjedna. Novi toplinski val mogao bi potrajati do petka i na Jadranu na kojem će biti pretežno vedro, a umjeren vjetar s mora danju će vrućinu činiti podnošljivijom, donosi HRT.

U ponedjeljak nestabilno s ponegdje i izraženim pljuskovima i grmljavinom, mjestimična kiša započet će na sjevernom dijelu već u nedjelju, no na jugu bi konkretna oborina opet mogla izostati.

Vjerojatnost za kišu na istoku Hrvatske je danas, u nedjelju, praktički zanemariva pa će dan biti djelomice sunčan i suh, s povećanjem naoblake prema večeri. Vjetar će biti slab. Jutarnja temperatura od 14 do 17, a najviša dnevna do 29 stupnjeva. U središnjim predjelima bit će djelomice sunčano s promjenjivom naoblakom. Može pasti i malo kiše, osobito prema oblačnijem kraju dana. Temperatura i dalje mnogima ugodna, noću će se spustiti ponegdje i do 14, a danju porasti do 28.

Na sjevernom Jadranu i u gorju bit će sunčanih i suhih razdoblja, osobito sredinom dana, no u planove za nedjelju valja uračunati i umjerenu vjerojatnost za kišu ujutro te veliku potkraj dana i u noći na ponedjeljak kada će i grmljavina biti češća.

U unutrašnjosti i na sjevernom dijelu lokalno može pasti malo kiše. Ujutro ponegdje burin, danju umjeren jugozapadni vjetar i jugo. Temperatura se neće znatnije mijenjati, noću rijetko ispod 20, a danju oko 30. Na krajnjem jugu najsunčanije, danju s umjerenim južnim vjetrom i jugom prema otvorenome moru. Jutarnja temperatura u unutrašnjosti će biti oko 19, na obali i otocima između 21 i 25, a danju posvuda oko 31. U ponedjeljak promjenjivo s kišom.

Uz sjeverac će i osvježiti, no stabilizacija slijedi već potkraj dana pa u sunčani utorak ujutro ponegdje može biti magle. Temperatura će brzo rasti, osobito dnevna pa će brzo postati vruće i vrlo vruće, ali noći bi mogle biti i dalje relativno ugodne.

Na moru u ponedjeljak pljuskovi lokalno mogu biti i izraženiji, praćeni grmljavinom, osobito na sjeveru, dok će na jugu znatnija oborina izostati. Od utorka pretežno vedro i sve toplije, danju uz umjeren vjetar s mora, zbog kojeg će vrućine biti podnošljivije.

Dakle, već danas te osobito u ponedjeljak opet će u mnogim krajevima biti pljuskova i grmljavine, ponegdje vjerojatno i tuče, ali naravno, bit će i mjesta gdje neće pasti ni decilitar kiše. Iako već prijeko potrebne zbog suše, jer u lipnju je u nekim mjestima palo manje kiše po četvornome metru nego što je u ovoj čaši.

A osvježavajuća voda svakako će dobro doći i tijekom novog, ove godine već trećeg toplinskog vala od utorka do vjerojatno petka.

Najnovije objave