Srijeda, 29. studenoga 2023.

Što će biti s održavanjem državne mature ove godine?

Ako bi bila povoljna epidemiološka situacija, matura se može održati uz provođenje određenih epidemioloških mjera, socijalnog distanciranja, provođenja testiranja tako da se ne dolazi u bliski kontakt i da se međusobno ne komunicira, što je moguće organizirati uz određene tehničke poteškoće, rekao je Krunoslav Capak

- Advertisement -

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak rekao je da su u ovom trenutku bilo kakva predviđanja oko održavanja državne mature jako nezahvalna, ali da uvijek postoji način da se ona provede uz poštivanje odgovarajućih epidemioloških mjera.

“Ako bi bila povoljna epidemiološka situacija, matura se može održati uz provođenje određenih epidemioloških mjera, socijalnog distanciranja, provođenja testiranja tako da se ne dolazi u bliski kontakt i da se međusobno ne komunicira, što je moguće organizirati uz određene tehničke poteškoće”, rekao je Capak u utorak na konferenciji za novinare nacionalnog Stožera civilne zaštite.

Po njegovim riječima, siguran je da u Ministarstvu znanosti i obrazovanja postoji određeni plan o tome i da će ih oni konzultirati kako bi se vidjelo odgovaraju li te mjere onome kako epidemiolozi vide situaciju.

- Advertisement -

“Da bi počeli relaksirati naše mjere potrebno je nekoliko dana zaredom imati pad. Mi smo imali blagi silazni trend desetak dana, onda se dogodio Split, a jako je teško procijeniti kakva će biti situacija u vrijeme kada bi se trebala održati državna matura”, ustvrdio je.

Ministar zdravstva Vili Beroš objasnio je kako epidemiologija sama izolirano u ovom trenutku ne može dati odgovor na pitanje o maturi, a o njemu će komunicirati s obrazovnim sustavom, kao što se svako područje analizira s više različitih aspekata.

“Za svaki specifični element i mjeru kontaktirali smo niz stručnjaka da sa svoje strane objasne određene elemente i da u suglasju donesu odluke koje su najbolje za, u ovom slučaju, školski sustav”, rekao je.

- Advertisement -

Najnovije objave

Vezane vijesti