Utorak, 16. srpnja 2024.

Što nam sve donosi ljetno računanje vremena?

Trenutna odluka je da će svaka zemlja do 2021. samostalno donijeti odluku koji način računanja vremena će zadržati - ljetno ili zimsko. Zemlje koje će htjeti imati ljetno računanje vremena, sat će zadnji put pomicati u ožujku 2021. godine, a one koje žele zimsko računanje vremena u listopadu 2021. godine.

- Oglas -

U nedjelju, 29. ožujka, u dva sata ujutro kazaljke se pomiču na tri i kreće ljetno računanje vremena.

Tako će ostati sve do 29. listopada kada ponovno kreće zimsko računanje vremena.

Već jedno duže vrijeme govori se o ukidanju pomicanja kazaljki na satu, a trenutna odluka je da će svaka zemlja do 2021. samostalno donijeti odluku koji način računanja vremena će zadržati – ljetno ili zimsko. Zemlje koje će htjeti imati ljetno računanje vremena, sat će zadnji put pomicati u ožujku 2021. godine, a one koje žele zimsko računanje vremena u listopadu 2021. godine.

- Oglas -

Prelaskom na ljetno računanje vremena, električna energija utrošena od 8 do 22 sata obračunavat će se prema višoj tarifi (VT), a energija utrošena u razdoblju od 22 do 8 sati prema nižoj tarifi (NT).

Temeljem odredbe članka 102. Zakona o sigurnosti prometa na cestama obavezno korištenje dnevnih ili kratkih svjetala danju završava 31. ožujka.

Ipak, iz policije podsjećaju da se svjetla moraju koristiti noću te u slučaju smanjene vidljivosti (magla, kiša, snijeg i slično).

Vozači mopeda i motocikala dužni su tijekom cijele godine danju imati upaljena kratka svjetla na vozilu.

U slučaju nepoštivanja navedenih zakonskih odredbi, vozač će se kazniti novčanom kaznom od 300 kuna.

- Oglas -

Također, vozači bicikala od prvog sumraka do potpunog svanuća (noću) te danju u slučaju smanjene vidljivosti, na biciklu moraju imati upaljeno jedno svjetlo bijele boje na prednjoj strani i jedno crveno svjetlo na stražnjoj strani bicikla.

U slučaju nepoštivanja navedenih zakonskih odredbi, vozač bicikla kaznit će se novčanom kaznom od 500 kuna.

Oglas

Najnovije objave

Vezane vijesti