Ponedjeljak, 20. svibnja 2024.

Što vam je činiti tijekom i nakon poplave? Evo važnih naputaka Zavoda za javno zdravstvo

Zavod za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije izdalo je važnu obavijest za sve na poplavljenim područjima, tijekom i nakon poplava

- Oglas -

Zavod za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije izdalo je važnu obavijest za sve na poplavljenim područjima, tijekom i nakon poplava.

Voda i hrana

Koristite vodu za piće isključivo iz kontroliranog javnog vodoopskrbnog sustava ili originalno flaširanu vodu.

- Oglas -

NE konzumirajte vodu iz vlastitih vodoopskrbnih objekata (bunara i pumpi) radi zagađenja uzrokovanih poplavama sve do povlačenja voda i provedene dezinfekcije istih.

Ukoliko je voda iz lokalnog vodovoda ili bunara zamućena, onda se koristi SAMO kao tehnološka voda, te se NE SMIJE koristiti za piće, kuhanje ili pranje.

NE konzumirajte hranu koja je bila u doticaju s poplavljenom vodom ili se u hladnjacima otopila i/ili pokvarila uslijed nedostatka električne energije

Isključivo konzumirajte hranu koja je pakirana u vodonepropusno pakiranje, „suhu“ ili konzerviranu hranu i hranu koja je dobro termički obrađena.

Izbjegavajte konzumaciju povrća i voća s poplavljenih područja, osim eventualno termički obrađenog povrća.

- Oglas -

Mjere asanacije nakon povlačenja poplavnih voda

Nakon povlačenja poplavnih voda potrebno je obaviti mehaničko čišćenje poplavljenih objekata i površina (odstranjivanje mulja, naplavina, pijeska, otpada), te pranje vrućom vodom i deterdžentima.

Dezinfekcija podova, zidova i ostalih površina može se provesti uobičajenim dezinficijensima za korištenje u kućanstvu, pri čemu treba koristiti gumene rukavice i čizme. Unutarnje je zidove potrebno premazati sredstvom protiv algi.

Nakon isušivanja stambenih prostora potrebno je dobro oprati i dezinficirati sve što je došlo u doticaj s poplavnim vodama: pokućstvo, posuđe, sanitarije i ostale predmete i površine. Tepihe, prostirke, tapecirani namještaj i krevete je poželjno baciti jer postaju leglo mikroorganizama.

Važno je ne hodati kroz naplavljenu vodu, ne ulaziti u nestabilne zgrade i ne prilaziti električnom vodovima.

Radi sprječavanja izlijevanja, poželjno je očistiti septičke jame, a ako je došlo do izlijevanja provesti sanaciju tla klornim vapnom.

Oglas

Najnovije objave

Vezane vijesti