Utorak, 31. siječnja 2023.

Stožer odlučio: očekuju nas iznimno stroge mjere

Javna događanja i svečanosti svih vrsta mogu trajati najdulje do 22 sata, osim svadbenih svečanosti koje mogu trajati do ponoći

Preporučujemo

Nacionalni Stožer civilne zaštite predstavio je na press konferenciji za medije nove zaštitne mjere u cilju sprječavanja širenja zaraze koronavirusom.

Nužne epidemiološke mjere stupaju na snagu od ponedjeljka u ponoć.

“Uvodi se zabrana održavanja svih javnih događanja i okupljanja na kojima je više od 50 osoba na jednom mjestu. Na svadbenom svečanostima može biti prisutno najviše 30 osoba, kao i na pogrebima. Na ostalim privatnim svečanostima i okupljanjima može biti prisutno najviše 15 osoba”, rekao je ministar Davor Božinović.

Sportska natjecanja mogu se održavati samo bez gledatelja. Javna događanja i svečanosti svih vrsta mogu trajati najdulje do 22 sata, osim svadbenih svečanosti koje mogu trajati do ponoći.

Okupljanja u ugostiteljskim objektima mogu trajati najdulje do kraja radnog vremena tog objekta utvrđenog odlukom Stožera civilne zaštite.

Uvodi se obveza uvođenja pisane evidencije sudionika na svim događanjima, okupljanjima i svečanostima na kojima je prisutno više od 15 osoba.

Zabranjuje se prodaja alkoholnih pića od ponoći do 6 sati ujutro

Obavezno je nošenje zaštitnih maski na otvorenom prostoru kada nije moguće držati propisanu fizičku distancu od najmanje 1,5 metar te prilikom ulaska i boravka na groblju.

“Nužne epidemiološke mjere trajat će 14 dana. Kontrolu ove odluke i kontrolu pridržavanja preporuka i uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo provodit će službenici ravnateljstva civilne zaštite, inspektori državnog inspektorata, policija i stožeri civilne zaštite”, rekao je Božinović te dodao da se ove mjere ne odnose se na profesionalne umjetničke izvedbe i programe, kino projekcije, vjerske obrede, izložbe, jer za njih postoje vertikalne odredbe koje su propisane.

Što se tiče radnih mjesta, poslodavci su obvezni zabraniti dolazak na radna mjesta radnicima koji imaju povišenu tjelesnu temperaturu i smetnje s dišnim organima.

“Daje se preporuka poslodavcima da se smanji fizički kontakt između zaposlenika, uvede rad od kuće i klizno radno vrijeme, da se uvede rad u smjenama kada je moguće te da se smanji broj fizičkih sastanaka na najmanju moguću mjeru”, istaknuo je Božinović.

- Advertisement -

Najnovije objave

Vezane vijesti