Četvrtak, 18. travnja 2024.

Sunce, more, gastronomski užici i povijesne znamenitosti: Paphos nas je osvojio na prvu!

Smještaj se preko Bookinga izvan sezone može pronaći vrlo povoljno, a u drugom dijelu veljače dočekat će vas sunčano vrijeme i temperature od 16 do 20 stupnjeva Celzija

- Oglas -

Otkako su se i kod nas pojavile niskobudžetne zrakoplovne kompanije, udaljena i pomalo egzotična odredišta stigla su nadohvat ruke i ljudima s, nazovimo to tako, prosječnim primanjima. Jedna od takvih destinacija, na koju možete stići za svega dva i pol sata leta, je i Paphos, ili Pafos, kako ga zovu Ciprani.

Turistički je to grad bogate povijesti, a cijeli se nalazi pod zaštitom UNESCO-a.

Panorama Paphosa // Foto: GČM

Najjeftiniji način prijevoza od zračne luke do grada je autobusom za koji ulaznica stoji 2 eura. Malo je poskupjela u odnosu na prošlu godinu, točnije za 50 centi.

- Oglas -

– New year, new price – kratko i jasno pojasnit će vam vozač autobusa na engleskom, kojeg govore i gotovo svi konobari i trgovci koji su vrlo ljubazni i susretljivi prema turistima.

Zanimljiva urbanistička rješenja u Paphosu // Foto: GČM

Vožnja do grada traje oko pola sata, a putem se možete diviti prirodnim ljepotama ovog mediteranskog otoka, a usput i kritičkim okom promatrati urbanistička rješenja u kojima, prvi je dojam, baš i nema previše reda i planiranja.

Autobusni kolodvor, primjerice, izgledom vas sigurno neće impresionirati. Sastoji se od dva kontejnera od kojih je jedan namijenjen putnicima namjernicima, a drugi službenim osobama.

Autobusni kolodvor u Paphosu // Foto: GČM

Zato su autobusne linije praktične i redovite, što je za Paphos sasvim dovoljno. No, ako poželite napraviti turneju otokom, bolja je opcija rent-a-car. Automobil se najčešće nudi na tri dana, a može se unajmiti za otprilike 75 eura, s tim da sami plaćate gorivo.

Valja napomenuti da je otok podijeljen na grčki i turski dio, pa će vam za ulazak u turski trebati i putovnica, dok je za grčki dovoljna i osobna iskaznica jer je Cipar u Europskoj uniji.

- Oglas -
Gradska vijećnica u centru Paphosa // Foto: GČM

Smještaj se preko Bookinga izvan sezone može pronaći vrlo povoljno, a u drugom dijelu veljače dočekat će vas sunčano vrijeme i temperature od 16 do 20 stupnjeva Celzija.

Dobra je varijanta noćenje s doručkom, jer u Paphosu možete pronaći bogatu i raznovrsnu gastronomsku ponudu koja će zadovoljiti svačiji ukus, i to po primjerenim cijenama koje su generalno povoljnije nego kod nas tijekom ljeta.

Fish meze i dipovi // Foto: GČM

Nećemo ovdje previše mudrovati o hrani, ali svakako preporučujemo meze. Postoje riblje i mesne meze, isto tako i mix meze, a caka je u tome da morate naručiti najmanje dvoje meze. Cijena jednih je oko 20 eura.

Meze nude mogućnost isprobavanja originalnih okusa domaće kuhinje, pa će vam prvo servirati dipove, odnosno umake s ukusnim lepinjama i prepečenim domaćim kruhom. Naručite li mix meze, nakon dipova na stol stižu plodovi mora; lignje, dagnje, škampi i nekoliko vrsta ribe.

Fish meze u restoranu Phivos // Foto: GČM

Kad ‘riješite’ ribe, zapravo ste se već fino najeli, ali vodite računa da ostavite dovoljno mjesta i za mesne specijalitete. Najčešće su u ponudi piletina, svinjetina, janjetina i govedina, s autohtonim začinima i umacima.

U restoranu Phivos ljubazni domaćini na kraju ove lijepe gastro priče počastili su nas svježim voćem te pićem po izboru.

Cipar ima bogatu ponudu ukusnih vina, a ako ste ljubitelj piva, vjerojatno će vam se svidjeti KEO, kojeg možete naručiti i u boci od 660 ml, a nije loša ni točena varijanta. Pola litre piva u kafićima na rivi u Paphosu možete pronaći po cijenama od 1.70 do 4 eura, a slično se kreću i cijene kava.

Cijene su u trgovinama slične kao u Hrvatskoj, za neke artikle i više, no zato je ponuda široka i kvalitetna, osobito kad su u pitanju svježe namirnice.

Afroditine stijene // Foto: GČM

Nedaleko od Paphosa, na pola sata vožnje busom, nalazi se jedna od najpoznatijih plaža na Cipru, Petra tou Romiou. Uz obalu se nalaze Afroditine stijene, a legenda kaže da je tamo iz morske pjene rođena Afrodita, grčka božica ženske ljepote, zaljubljenosti i spolnosti.

Cipar se nazivao i ‘igralištem bogova’, odnosno njihovim omiljenim mjestom za odmor.
Na Cipru se nalazi i drevno prebivalište grčkih bogova, odnosno najviši vrh otoka Olimp, visok 1953 metra.

Cipar je zahvaljujući svojim prirodnim bogatstvima za vrijeme bakrenog i brončanog doba bio jedna od najbogatijih zemalja na svijetu.

Plaža Petra tou Romiou // Foto: GČM

Cipar je pravi mix europskih, afričkih i azijskih utjecaja, pa tako u današnje vrijeme poslove čišćenja i kuhanja nerijetko obavljaju migranti iz afričkih zemalja.

Otok odlikuje bogata povijest i kultura stara više od 10.000 godina. Primjerice, slavni William Shakespeare je radnju tragedije ‘Otello’ smjestio baš na Cipru, te se bavi problemom miješanja muslimanske religije i kulture sa zapadom.

Od lokacija koje valja posjetiti izdvajamo i dvorac Paphos koji se nalazi u luci te je proglašen antičkim spomenikom 1935. godine kao jedna od najvažnijih znamenitosti u regiji.

Dvorac u luci u Paphosu // Foto: GČM

Odmah do utvrde je i Arheološki park s brojnim iskopinama i ostacima iz antičkog doba, a dva kilometra sjeverno od luke su ‘grobnice kraljeva’, velika nekropola koja je 1980. godine proglašena UNESCO-vom svjetskom baštinom. Smatra se da su to ipak bile grobnice imućnih građana.

Više vrijednih i odlično sačuvanih povijesnih ostataka možete pronaći u Arheološkom muzeju nadomak centra grada.

Prikaz kuhinje u Arheološkom muzeju u Paphosu // Foto: GČM

A ako volite nogomet i imate sreće, u poslovnom centru ćete naletjeti i na bivšeg igrača Osijeka i Dinama Petra Bočkaja, koji danas kruh zarađuje u Paphosu zajedno s hrvatskim reprezentativnim vratarom Ivicom Ivušićem.

Sve u svemu, Paphos i Cipar stekli su naše simpatije na prvu. Idealan je to bijeg iz užurbane i brigama opterećene svakodnevice uz cijenu povratne avionske karte od 50-ak eura s osnovnom prtljagom.

Opcija je i romantičan izlet za dvoje, ali i obiteljsko putovanje s djecom koja uvijek vole otkrivati nešto novo.

Mozaik u Arheološkom parku // Foto: GČM

Na kraju i informacija da je Cipar otok s najviše sunčanih dana u mediteranskom području.

Odlučite li se posjetiti Paphos, uživajte u svakom trenutku!

Oglas

Najnovije objave

Vezane vijesti