Utorak, 23. srpnja 2024.

Svijet minijaturnog drveća ponovo u Ludbregu

Na izložbi se mogu vidjeti uglavnom autohtone vrste drveća koje su prilagođene našem podneblju, iako neće izostati po pokoji 'japanski' primjerak

- Oglas -

U Ludbregu je u četvrtak u svečanoj dvorani dvorca Batthyany otvorena izložba pod nazivom Svijet minijaturnog drveća.

“Održali smo do sada pet izložbi u Ludbregu, ali kao neformalna grupa bonsai entuzijasta. Kad smo 2020. osnovali udrugu Sjeverozapad pandemija nam je pomrsila račune i donijela dvogodišnju pauzu po pitanju izložbi. No naše drveće je i dalje raslo i ‘popravljalo formu’, tako da ćemo ga s malim odmakom ponovo predstaviti publici. Na zadnje dvije izložbe u atriju, iako su bile atraktivne, vremenske prilike su nam stvarale probleme, a posebno vjetar i kiša koji su na kratke periode malo ‘uneredili’ cijelu postavu. Ove godine odlučili izložbu postaviti u sigurnosti svečane dvorane dvorca Batthyany, na prvom katu, pa će postava dobiti jednu sasvim novu dimenziju, a i približit ćemo se tradicionalnom izlaganju bonsai drveća u zatvorenim prostorima. Očekujemo posjetu i nekoliko vrtićkih i školskih grupa, a u vrijeme sajma cvijeća, za sam vikend, pozivamo posjetitelje da ludbreškom šetnicom prošetaju od otoka do centra. Bit će to prilika da, oni koji to nisu, dijelom vide i unutrašnjost dvorca”, rekao je Aleksandar Horvat, predsjednikom udruge Sjeverozapad koja okuplja bonsai uzgajivače sjeverozapadne Hrvatske.

‘Žive skulpture’, drvca uzgojena u bonsai formi su ‘nikad završeno djelo’, spoj hortikulture i umjetnosti, koje svoje porijeklo vuče iz drevne Kine.

- Oglas -

“Kad je kineski car poželio da mu se izradi maketa čitavog njegovog carstva, njegovi kreativni podanici su u tu maketu pejzaža ugradili pravo živo malo drveće. Ti minijaturni pejzaži su se zvali ‘penjing’. Kroz godine je drveće izdvojeno iz makete i uzgajano zasebno u posudama, priča se proširila na Japan koji njeguje dugu tradiciju bonsai uzgoja, a u današnje vrijeme bonsai poznajemo po cijelom svijetu pa i kod nas. Bonsai je u najslobodnijem prijevodu ‘drvo u posudi'”, objasnio je Aleksandar.

Inače, ovo je šesta po redu izložba koja se održava u Ludbregu. S obzirom na dolazak izlagača iz Slovenije, međunarodnog je karaktera. Na izložbi se mogu vidjeti uglavnom autohtone vrste drveća koje su prilagođene našem podneblju, iako neće izostati po pokoji ‘japanski’ primjerak.

“Kako su vrste koje ne pripadaju u našu klimu, osjetljivije i treba im posvećivati dodatnu pažnju, većina uzgajivača radije posvećuje glogu, grabu, bukvi, javoru, brijestu drugim vrstama drveća koje pronalazimo u našim šumama. A uzgajivači s više iskustva predstavit će i neke zahtjevnije vrste”, istaknuo je Aleksandar.

Izložbu možete pogledati do nedjelje 8. svibnja svaki dan od 9 do 20 sati u svečanoj dvorani dvorca Batthyany.

Oglas

Najnovije objave

Vezane vijesti