Nedjelja, 21. travnja 2024.

Svjetska zdravstvena organizacija preporučila nošenje maski na dugim letovima

Nekoliko vodećih znanstvenika i savjetnika WHO-a kaže da je možda prerano proglasiti kraj izvanredne faze pandemije covida-19 zbog visokih razina zaraze u Kini koja je okončala svoju politiku nulte stope covida

- Oglas -

Odbor Svjetske zdravstvene organizacije sastat će se 27. siječnja kako bi razmotrio predstavlja li pandemija covida-19 još uvijek globalno izvanredno stanje, rekla je glasnogovornica u utorak, tri godine nakon što je prvi put proglašeno.

Glasnogovornica WHO-a Carla Drysdale potvrdila je datum sastanka na brifingu za novinare u Ženevi.

Odbor za hitna stanja savjetuje glavnog direktora WHO-a Tedrosa Adhanoma Ghebreyesusa koji donosi konačnu odluku o tome radi li se o tzv. javnozdravstvenom izvanrednom stanju od međunarodne važnosti, što je najviši stupanj upozorenja agencije UN-a.

- Oglas -

Nekoliko vodećih znanstvenika i savjetnika WHO-a kaže da je možda prerano proglasiti kraj izvanredne faze pandemije covida-19 zbog visokih razina zaraze u Kini koja je okončala svoju politiku nulte stope covida.

Širenje covida u Kini ne bi trebao znatnije utjecati na Europu

Širenje covida-19 u Kini ne bi trebalo “znatnije” utjecati na Europu jer su varijante koje ondje kruže već prisutne na Starom kontinentu, priopćila je u utorak Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

“Trenutni porast broja slučajeva u Kini ne bi trebao znatnije utjecati na epidemiološku situaciju s covidom-19 u Europi”, rekao je direktor WHO-a za Europu Hans Kluge, na internetskoj tiskovnoj konferenciji.

Pozvao je zemlje u tom dijelu svijeta da samo donesu mjere “koje će biti razmjerne i neće biti diskriminatorne” prema putnicima koji dolaze iz Kine.

- Oglas -

Više zemalja, pa tako Sjedinjene Države, Japan, Francuska i Njemačka, uvele su obvezu negativnog testa za putnike iz Kine. Stanoviti broj zemalja preporučio je da se ne putuje u Kinu ako nije nužno.

Europska unija je prošlog tjedna pozvala zemlje članice da uvedu obvezu testiranja putnika u Kini prije leta, preporučivši dvadeset sedmorici da negativan test poprate “nasumičnim testiranjem” nakon dolaska na europsko tlo.

Kako navodi WHO, 53 zemlje u regiji koja se proteže do srednje Azije, dobro su pripremljene za borbu s covidom zahvaljujući visokoj stopi procijepljenosti.

Ipak, treba zadržati visoku razinu kontrole, upozorava UN-ova organizacija.

“Nakon tri duge godine pandemije, dok je u mnogim zemljama zdravstveni sustav preopterećen, nedostaju osnovni lijekovi, a osoblje je iscrpljeno, ne možemo si dopustiti dodatno opterećenje našeg zdravstvenog sustava”, istaknuo je Kluge.

“To bi se moglo dogoditi u slučaju nove zabrinjavajuće varijante, bilo gdje i bilo kad, pa tako ovdje u Europi i u srednjoj Aziji. Na temelju onoga što smo dosad naučili, moramo biti kadri predviđati, otkrivati i reagirati na vrijeme”, rekao je Kluge.

WHO preporučio nošenje maski na dugim letovima

Zemlje bi trebale razmotriti preporuku putnicima da nose maske na dugim letovima kako bi se suprotstavile najnovijoj podvarijanti omikrona XBB.1.5 koja se brzo širi u Sjedinjenim Državama, rekli su dužnosnici Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) u utorak.

U Europi se podvarijanta XBB.1.5 otkriva u malom, ali rastućem broju, rekli su dužnosnici WHO-a za Europu na brifingu za novinare.

Putnicima treba savjetovati da nose maske u visokorizičnim okruženjima poput dugih letova, rekla je viša službenica WHO-a za hitne slučajeve za Europu, Catherine Smallwood.

“Ovo bi trebala biti preporuka za putnike koji dolaze s bilo kojeg mjesta gdje se širi covid-19”, dodala je.

XBB.1.5, najzaraznija podvarijanta omikrona do sada otkrivena, odgovorna je za 27,6 posto slučajeva covida-19 u Sjedinjenim Državama u prvom tjednu siječnja, rekli su američki zdravstveni dužnosnici.

Nije još jasno hoće li XBB.1.5 izazvati val zaraza diljem svijeta. Postojeća cjepiva i dalje štite od teških simptoma, hospitalizacije i smrti, tvrde stručnjaci.

“Zemlje moraju pogledati bazu dokaza za testiranje prije polaska”, navela je Smallwood i dodala da je ključno da se ne fokusira isključivo na jedno određeno zemljopisno područje.

Ako je potrebno poduzeti mjere, “naše je mišljenje da se mjere putovanja trebaju provoditi na nediskriminirajući način”, dodala je.

To ne znači da je agencija preporučila testiranje za putnike koji dolaze iz Sjedinjenih Država u ovoj fazi, pojasnila je.

Raste zabrinutost zbog širenja varijante XBB.1.5 u SAD-u i šire. Istovremeno se povećava broj zaraženih u Kini, nakon što je zemlja prošlog mjeseca odbacila svoju poznatu politiku “nultog covida”.

U Kini dominiraju podvarijante omikrona BA.5.2 i BF.7, objavio je WHO početkom siječnja, prema analizi koju je proveo Kineski centar za kontrolu i prevenciju bolesti.

Mnogi znanstvenici, uključujući one iz WHO-a, vjeruju da Kina vjerojatno ne prijavljuje pravi opseg epidemije.

Više zemalja, među njima i SAD, traže negativan test na koronavirus od putnika iz Kine.

Oglas

Najnovije objave

Vezane vijesti