Subota, 24. rujna 2022.

Svjetski je dan Roma

Romi predstavljaju najveću etničku manjinu u Europi te prema procjenama na području Europske unije živi oko 6 milijuna Roma

Preporučujemo

Svjetski dan Roma obilježava se 8. travnja svake godine u spomen na održavanje prvog kongresa Roma održanog 1971. godine u Londonu.

Ovaj datum i kongres su od velike važnosti za Rome jer je tada prihvaćena romska zastava i službena himna temeljena na staroj romskoj pjesmi Đelem, Đelem, u prijevodu Idem, Idem.

Također, na kongresu je proglašen službeni romski jezik, Romani chiba te je prihvaćen naziv Rom kako bi se izbjegao pogrdni naziv Cigan.

Svjetski kongresa Roma fokusirani su na poboljšanje građanskih prava i obrazovanja, očuvanje romske kulture, davanje počasti žrtvama nacizma Drugog svjetskog rata te međunarodno priznavanje Roma kao nacionalne manjine.

Romi predstavljaju najveću etničku manjinu u Europi te prema procjenama na području Europske unije živi oko 6 milijuna Roma.

Prava Roma danas su sve jača, birani su za zastupnike u državnim institucijama te su zastupljeniji u građanskim i kulturnim zbivanjima, ali nažalost zbog slabe obrazovanosti, neuključenosti u formalne oblike rada, specifičnog načina življenja i drugih karakteristika, u većoj ili manjoj mjeri marginalizirani su skoro u svim društvenim i javnim područjima.

U Hrvatskoj je Romima zajamčena ravnopravnost, kao i pripadnicima svih nacionalnih manjina, a sloboda, jednakost, nacionalna ravnopravnost i ravnopravnost spolova, socijalna pravda te poštivanje prava čovjeka temeljne su vrijednosti hrvatskog ustavnog poretka.

Romski slogan ‘Opre Roma’, odnosno ‘Naprijed Romi, danas je formula romskog pokreta za društvenu pravdu i jednakost.

- Advertisement -

Najnovije objave