Subota, 22. lipnja 2024.

Treba vam nova osobna iskaznica? Ovo morate znati, možda će vam ‘olakšati život’

Na taj način će se građanima olakšati ishođenje osobne iskaznice i izbjegavanje gužvi koje nastaju posebno u velikim policijskim upravama

- Oglas -

Nakon proglašenja prestanka pandemije koronavirusa i proteka roka u kojem su građani bili dužni podnijeti zahtjev za zamjenu svojih osobnih iskaznica kojima je rok važenja istekao za vrijeme trajanja epidemije, još uvijek veći broj građana svakodnevno podnosi zahtjeve za zamjenu isteklih osobnih iskaznica.

Također, tijekom sezone godišnjih odmora, velik broj građana koji žive i rade u inozemstvu prilikom dolaska na godišnji odmor nastoje ishoditi nove isprave i obaviti neke od upravnih poslova što još dodatno stvara gužve na šalterima upravnih poslova u policijskim upravama i postajama.

Iz tog razloga, Ministarstvo unutarnjih poslova obavještava građane kako od danas, 24. srpnja, mogu podnositi zahtjeve za izdavanje osobnih iskaznica u bilo kojoj policijskoj upravi ili policijskoj postaji u Hrvatskoj koja obavlja i upravne poslove, bez obzira na mjesto svog prebivališta ili boravišta.

- Oglas -

Na taj način će se građanima olakšati ishođenje osobne iskaznice i izbjegavanje gužvi koje nastaju posebno u velikim policijskim upravama jer će građani s prebivalištem na području većih policijskih uprava moći podnositi zahtjev za izdavanje osobne iskaznice u okolnim policijskim postajama ili u drugim policijskim upravama.

Tako će, primjerice, građanin koji ima prebivalište na području Zagreba moći podnijeti zahtjev za izdavanje osobne iskaznice u policijskoj postaji Sveti Ivan Zelina ili policijskoj postaji Ivanić Grad.

Jednako tako, građanin s prebivalištem na području jedne policijske uprave moći će podnijeti zahtjev u bilo kojoj drugoj policijskoj upravi ili postaji. Izrađene osobne iskaznice građani će preuzeti u policijskoj upravi ili postaji u kojoj su podnijeli zahtjev za izdavanje.

Navedeno ukidanje mjesne nadležnosti pri podnošenju zahtjeva za izradom nove osobne iskaznice trajat će do 31. kolovoza 2024. godine o čemu će građani pravovremeno biti obaviješteni putem internetske stranice Ministarstva unutarnjih poslova.

Oglas

Najnovije objave

Vezane vijesti