Četvrtak, 29. veljače 2024.

Trgovine od 1. srpnja nedjeljom zatvorene, osim 16 nedjelja po izboru

Konačnim prijedlogom Zakona, radno vrijeme u trgovini se regulira tako da su trgovine nedjeljom zatvorene i da su zatvorene za vrijeme blagdana

- Oglas -

U Saboru se na inicijativu zastupnice Marijane Petir održao okrugli stol posvećen izmjenama i dopunama Zakona o trgovini, a na kojem je istaknuto da trgovine mogu raditi 365 dana u godini 24 sata na dan, što nije u skladu s međunarodnim zakonima i pravima radnika, donosi HRT.

Ministar gospodarstva Davor Filipović najavio je i izmjene kojima će od 1. srpnja trgovine nedjeljom biti zatvorene, osim 16 nedjelja koje po izboru trgovca mogu biti radne.

“Konačnim prijedlogom Zakona, radno vrijeme u trgovini se regulira tako da su trgovine nedjeljom zatvorene i da su zatvorene za vrijeme blagdana. Tjedni maksimalni iznosi sati, koji trgovac samostalno određuje od ponedjeljka do subote određen je u trajanju 90 sati”, rekao je ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović

- Oglas -

Petir je naglasila kako su u Belgiji, Cipru, Francuskoj, Njemačkoj, Malti i Nizozemskoj, Poljskoj, Sloveniji, Grčkoj i Italiji, Islandu, Mađarskoj, Španjolskoj, trgovine su uglavnom zatvorene, uz izuzeća koja su vezana uz blagdane.

“Želimo regulaciju, želimo da te nedjelje budu neradne, da se radnice, koje su najvećim dijelom u maloprodaji zaposlene, mogu odmoriti i pripremiti za sljedeći tjedan”, istaknula je predsjednica Sindikata trgovine u SSSH Zlatica Štulić.

Oglas

Najnovije objave

Vezane vijesti