Petak, 29. rujna 2023.

Turbulentna, ali uspješna godina je iza Rukometnog kluba Koprivnica

Prva ekipa vratila se u Drugu HRL Sjever, a kadeti su plasirali u Prvu HRL-U17. Inače, RK Koprivnica okuplja više od 120 rukometaša, od najmlađeg do najstarijeg

- Advertisement -

U 2020. godinu rukometaši Koprivnice su zakoračili spremno i hrabro prema unaprijed zacrtanim ciljevima. Važni ciljevi koji su bili pred klubom bili su povratak u Drugu HRL Sjever, kao i plasman kadeta u Prvu HKRL koja je jedinstvena za cijeli teritorij Hrvatske. Seniori su u 2020. godinu ušli s prve pozicije u Trećoj HRL Sjever te su u klubu s pravom očekivali ostvarivanje zacrtanog cilja. Nastavno na seniore, kadeti su držali odlično četvrto mjesto na zbrojnoj tablici kroz dvije sezone koje ih je vodilo u željenu kadetsku ligu.

Ostale generacije u školi rukometa također su imale odlične rezultate u svojim ligama, dok su se oni najmanji, rođeni 2010./2011. pripremali na turnirima mini-rukometa za ulazak u veliki rukomet i njihovu prvu službenu sezonu.

Nakon odrađenih priprema spremno su ušli u nastavak sezone kako bi potvrdili zacrtane ciljeve. U ožujku se dogodio prekid natjecanja zbog pojave koronavirusa. S obzirom na veličinu i brojnost pogona, prekid bilo kakvih aktivnosti im je teško pao.

- Advertisement -

Odlukom HRS-a zbog pojave koronavirusa došlo je do prekida i poništavanja prvenstva u sezoni 2019./2020.

– U toj pauzi okrenuli smo se tehničkim stvarima i papirologiji koja je potrebna u svakom klubu kako bi isti normalno funkcionirao. U kolovozu na godišnjoj skupštini došlo je do promjene imena kluba te smo se vratili rukometnoj lopti – ističe tajnik kluba Marko Sinković.

Tijekom kolovoza igrači su marljivo odrađivali pripreme, dok se uprava kluba bavila novim propozicijama, propisnicima i novom digitalizacijom kompletnog sustava HRS-a (digitalizacija registra igrača, online prijava/organizacija utakmica i vođenje zapisnika utakmice u živo).

Rukometaši Koprivnice na utakmici domaćeg prvenstva protiv Ludbrega
Rukometaši Koprivnice na utakmici domaćeg prvenstva protiv Ludbrega // Foto: RK Koprivnica

Od važnih novosti iz koprivničkog kluba na prvom je mjestu povratak rukometaša u Drugu HRL Sjever.

Kako je sezona 2019./2020. poništena, a u novoj je jedan klub odustao od natjecanja, na zahtjev kluba Hrvatski rukometni savez odlučio je vratiti koprivničke rukometaše u drugoligaško društvo s obzirom da su bili član tog natjecanja u posljednjoj regularnoj sezoni.

- Advertisement -

U moru propozicija uspjeli su pravovremenom reakcijom iskoristiti neke od njih u svoju korist. Povratak u Drugu HRL Sjever osigurao im je povratak njihovih šest kadeta s posudbe iz Ludbrega gdje su odradili dvogodišnji ciklus kadetske lige. Uz postojeće igrače dobili su širinu, ali i jako mladu i brzu ekipu, a da je njihov povratak pun pogodak pokazalo se u odigranim utakmicama sezone 2020./2021.

– Novost u novoj sezoni je i promjena sustava natjecanja u mlađim dobnim kategorijama. Dosadašnji parni sustav s dvogodišnjim pomakom odlazi u povijest. U novom sustavu kategorije ostaju iste, ali se pomak vrši svake godine tako da je jedne godine u svakoj kategoriji dominantno neparno godište, a druge godine parno godište. U klubu smatramo da je odluka o promjeni izvanredna te će spriječiti odljev djece neparnog godišta što je bila dosadašnja situacija. Kad smo kod mlađih dobnih skupina, donesena je odluka i o promjeni ustroja kadetske lige, kao i plasman u istu koji se više neće bodovati dvogodišnjim ciklusom natjecanja. Također, liga više nije jedinstvena već je podijeljena u pet regija kao i ostale lige mlađih dobnih skupina zbog lakšeg odigravanja velikog broja utakmica – otkrio nam je Sinković.

Sezona 2020./2021. donijela je, dakle, pregršt novosti za Rukometni klub Koprivnicu od čega su prvenstveno ostvareni ciljevi plasmana seniorskih rukometaša u Drugu HRL Sjever te plasman kadeta u Prvu HRL-U17, doduše u nešto drugačijem formatu nego prijašnjih godina.

– Nakon dugotrajnih priprema i značajnih promjena u igračkom kadru, u novu sezonu smo ušli i više nego spremni. U dosadašnjem dijelu ostvarili smo polovičan uspjeh od dvije pobjede, dva poraza i jednog remija. Ekipa je iznimno mlada, te ‘raste’ iz utakmice u utakmicu. Uz tako mladu ekipu potrebna je i doza iskustva te smo u klubu odlučili priključiti krajem godine dva iskusna igrača, a to su desni vanjski Dario Herman i Marko Petek, srednji vanjski. Krajem godine dogodio se opet prekid natjecanja za sve kategorije osim za kadete koji su pokušali nastaviti s natjecanjem, što je praktički bilo gotovo nemoguće zbog ostatka lige koju većinom čine klubovi sa sjevera Hrvatske. Do navedenog prekida i ostatak škole rukometa odigrao je polovičan broj utakmica zbog već opisanih odgoda uzrokovanih pojavom koronavirusa. Naučili smo trenirati i igrati uz redovito primjenjivanje adekvatnih epidemioloških mjera što su nam potvrdile i inspekcije koje su u nekoliko navrata dolazile u kontrolu. Kad smo kod mjera, moramo naglasiti da se iste u klubu strogo primjenjuju (preko 250 stranica evidencijskih lista s temperaturama, dezinficijensi za ruke, za obuću, maske za lice). Činjenica da okupljamo preko 120 rukometaša, od najmlađeg do najstarijeg, ne daje nam pravo na pogrešku po ovom pitanju – rekao je Sinković.

Marko Sinković, tajnik RK Koprivnice // Foto: RK Koprivnica
Marko Sinković, tajnik RK Koprivnice // Foto: RK Koprivnica

Na svu sreću, koprivnički klub ova je bolest za sada zaobišla. Bilo je pojedinaca koji su preboljeli bolest, ali ona nije ušla u klub, ‘u svlačionicu’ kao kod nekih drugih.

– Kod škole rukometa moramo istaknuti promjenu natjecanja u godištima tako da je ove godine vodeće neparno godište što je rezultiralo da možemo našim dječacima tog godišta omogućiti veći broj utakmica, a samim time i veću šansu za napredak u rukometnoj igri. Pozdravljamo još jednom ovu odluku Hrvatskog rukometnog saveza. Žao nam je što trenutno ne možemo napraviti adekvatnu animaciju za upis u Školu rukometa, ali naći ćemo rješenje i za taj problem. Animaciju smo do sada radili u ožujku i listopadu što nam je ove godine bilo onemogućeno zbog već opisane situacije s koronavirusom – naglasio je tajnik kluba.

Inače, zbog mjera koje su na snazi, zabranjen je ulazak gledatelja u dvorane. Iz tog razloga u klubu su osigurali opremu za prijenos utakmica uživo te će se na klupskom Youtube kanalu prenositi sve utakmice svih kategorija, kako seniora, tako i mlađih dobnih skupina. Osigurani su prijenosi kako domaćih tako i većine gostujućih utakmica. Također, valja istaknuti da se njihove utakmice Druge HRL Sjever prenose i na Youtube kanalu Hrvatskog rukometnog saveza.

– Na kraju, kad podvučemo crtu ispod 2020. godine s punim pravom smo zadovoljni jer smo ostvarili zacrtane ciljeve s početka godine. Od najvećih minusa tu su neizvršena animacija u Školi rukometa, kao i prekidi natjecanja u ožujku i studenome. Od pluseva moramo naglasiti adekvatno provođenje epidemioloških mjera i disciplinu igrača na treninzima što je rezultiralo isključivo s nekoliko izoliranih vanjskih slučajeva zaraze ovom bolešću. Nadamo se da će ova godina biti u svim pogledima bolja od prošle – zaključio je tajnik RK Koprivnice Marko Sinković.

Novi sponzor Greenbird Medical klubu donirao 40.000 kuna za Školu rukometa

Od važnih novosti van sportskih terena, ističe tajnik Marko Sinković, moraju zahvaliti novom sponzoru kluba, tvrtki Greenbird Medical, na prepoznavanju važnosti projekta Škole rukometa. Naime, klub su odlučili sponzorirati s iznosom od 40.000 kuna. Promocija novog sponzora izvršena je za vrijeme trajanja 11. memorijalnog turnira Braća Đelekovčan. Prekidanje tradicije nije dolazilo u obzir te je zbog epidemioloških mjera turnir održan u smanjenom obimu. Na turniru su nastupile četiri ekipe (GRK Varaždin 1930, RK Valpovka, MRK Čakovec i RK Koprivnica). Nagrade ekipama uručila je Tara Đelekovčan.

- Advertisement -

Najnovije objave

Vezane vijesti