Subota, 20. srpnja 2024.

Preminula je dr. Ljiljana Mišić-Majerus

Bila je voditeljica zaraznog odjela u koprivničkoj Općoj bolnici dr. Tomislav Bardek, a poznata je i kao rukometašica. Bila je prva kapetanica i strijelac prvog pogotka na prvoj utakmici koprivničkog kluba, današnje Podravke.

- Oglas -

U 81. godini života u nedjelju je preminula Ljiljana Mišić-Majerus, prim. dr. med., infektologinja, bivša voditeljica zaraznog odjela u koprivničkoj Općoj bolnici dr. Tomislav Bardek.

Rođena je 20. travnja 1939. godine u Banjoj Luci. Od 1941. živi u Virju gdje završava osnovnu školu, dok je u Koprivnici završila Realnu gimnaziju. Studij medicine upisala je u Zagrebu 1958. godine, gdje je 1964. diplomirala. Pripravnički staž odrađuje u koprivničkoj Općoj bolnici te nakon položenog stručnog ispita dobiva mjesto sekundarca na Internom odjelu. Djelovala je kao prvi stalni liječnik na zaraznom odjelu. Također je bila na specijalizaciji iz infektologije na Klinici za infektivne bolesti u Zagrebu, a nakon položenog specijalističkog ispita, 1971., postaje prvi infektolog u koprivničkoj bolnici. Godine 1984. stiče naslov primariusa. Objavila je mnogo stručnih radova u domaćim i inozemnim medicinskim časopisima. Također je u Srednjoj medicinskoj školi bila stalni predavač iz predmeta infektologije.

Primila je mnoga priznanja, a neka od njih su Prvomajska nagrada rada koju joj je dodijelio Sindikat grada Koprivnice (1990.), Odličje “Ladislav Rakovac” HLZ-a (2002.) i Povelja HLZ-a (2001.).

- Oglas -

Poznata je bila i kao rukometašica. Na igralištu kraj stare koprivničke gimnazije djevojčice koje je okupio mladi profesor Vinko Zember svoju su prvu utakmicu 4. prosinca davne 1955. godine odigrale pod imenom “Ivo Marinković”, a protivnik je bio Grafičar iz Bjelovara.

Povijesni članak iz Glasa Podravine kaže da je rezultat bio 8:4 za domaće, a prvi gol zabila je upravo Ljiljana Majerus (djevojački Mišić). Ona je bila i prva kapetanica ekipe.

Nitko tada nije ni slutio da će jedna amaterska školska ekipa postati rukometna velesila koja će ostvariti brojne velike međunarodne uspjehe te postati jedan od najtrofejnijih kolektiva u hrvatskom sportu. Naravno, riječ je o RK Podravki.

Prva fotografija koprivničkih rukometašica
Prva fotografija koprivničkih rukometašica // Foto presnimio Matej Perkov
Oglas

Najnovije objave

Vezane vijesti