Utorak, 28. rujna 2021.

U 75. godini života, 57. redovništva i 49. svećeništva preminuo fra Petar Kinderić

Kao svećenik djelovao je najprije u Zagrebu, kasnije u Cerniku, Kloštar Ivaniću, Koprivnici, Trsatu, Varaždinu, Krapini i u Samoboru

Preporučujemo

Fra Petar Kinderić, član Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda, preminuo je u franjevačkom samostanu u Samoboru u četvrtak, 29. srpnja, u 75. godini života, 57. redovništva i 49. svećeništva.

Fra Petar (Antun) Kinderić rođen je 29. lipnja 1947. u Domašincu, kao jedan od četvero djece, od oca Tome i majke Monike rođ. Krznar. Nakon osmogodišnje škole, 1962. godine stupio je u franjevačko sjemenište u Zagrebu. U novicijat Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda ušao je 15. kolovoza 1964. u Cerniku. Nakon godine novicijata, 16. kolovoza 1965. položio je prve redovničke zavjete. Franjevačke filozofske studije završio je na Trsatu, teologiju je studirao u Königsteinu/Njemačka, a diplomirao u Zagrebu. Svečane redovničke zavjete položio je 5. prosinca 1971. u Iloku, a za svećenika je zaređen 8. srpnja 1973. godine u Zagrebu.

Za vrijeme studiranja teologije bio je polaznik Instituta za crkvenu glazbu u Zagrebu koji je završio 1978. godine, smjer crkvenog glazbenika. Bio je član i osnivač VIS-a Prijatelji u kojemu je bio vokal i svirao je orgulje. Za taj sastav je skladao Misu mladih i nekoliko drugih poznatih skladbi (Poziv; Molitva, Ta svjetla i dr.).

Kao svećenik djelovao je najprije u Zagrebu, kasnije u Cerniku, Kloštar Ivaniću, Koprivnici, Trsatu, Varaždinu, Krapini i u Samoboru. U mjestima boravka djelovao je kao kapelan, orguljaš i vjeroučitelj, gvardijan, župnik, zborovođa, kateheta na osnovnoj školi i gimnaziji. Uz to, bavio se proučavanjem povijesti franjevačke glazbe pa je spasio od zaborava mnoge zaslužne glazbenike, naročito orguljaše, pisce kantuala i skladatelje. Zauzimao se za ostvarenje programa „Zlatna harfa“.

Od 1990. godine intenzivnije se bavi istraživačkim radom. Bio je istraživač suradnik na projektu Ministarstva znanosti Hrvatska glazbena baština u Rijeci. U okviru tog istraživanja posebnu pozornost obraća franjevačkom glazbenom stvaralaštvu. Na tom je području objavio oko 30 znanstvenih i stručnih radova. U koautorstvu je objavio 12 knjiga, od kojih su najznačajnije monografije o Fortunatu Pintariću, Miroslavu Grdanu i Kamilu Kolbu.

Za svoj rad primio je Nagradu Grada Rijeke (1997.) te godišnju nagradu HAZU za istraživanje u području glazbe (1998.).

Ukop fra Petra Kinderića, franjevca-svećenika (1947.-2021.), održat će se u utorak, 3. kolovoza, u 14.30 sati na Gradskom groblju u Samoboru.

Sveta misa zadušnica slavit će se nakon sprovoda u franjevačkoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Samoboru.

Najnovije objave