Četvrtak, 2. veljače 2023.

U Belici otvorena specijalizirana hladnjača za krumpir, projekt je to vrijedan 15 milijuna kuna

U Međimurju se krumpir uzgaja na oko 2500 hektara, na kojima se proizvede oko 60.000 tona krumpira, što zadovoljava 70% hrvatskih potreba. Oko 800 proizvođača bavi se uzgojem krumpira

Preporučujemo

Nakon što je prošle godine otvorena prva od ukupno 11 specijaliziranih hladnjača za skladištenje krumpira u Belici, u četvrtak je otvorena i hladnjača Proizvođačke organizacije Agrobela, kapaciteta 3600 tona.

Vrijednost investicije je 15 milijuna kuna, od čega je 50% sufinancirano fondovima Europske unije i Ministarstva poljoprivrede. Radovi na izgradnji hladnjače započeli su u travnju 2021. godine, a završeni su u listopadu iste godine.

Izgradnja modernih skladišnih prostora za krumpir postala je prioritet nakon što je Europska komisija donijela uredbu o zabrani korištenja klorprofama, koji se upotrebljavao kao zaštita od klijanja krumpira u skladištima.

U Međimurju, naročito na području Belice, krumpir se intenzivnije proizvodi od pedesetih godina prošlog stoljeća. Međimurski proizvođači pratili su i primjenjivali nove tehnologije i prilagođavali se zahtjevima proizvođača, tako da je krumpir vrlo brzo postao sinonim i zaštitni znak međimurske poljoprivrede.

Do danas, krumpir je ostao simbol općine Belica i hraniteljica velikog broja obitelji koje žive na području općine, a i na širem području.

U Međimurju se krumpir uzgaja na oko 2500 hektara, na kojima se proizvede oko 60.000 tona krumpira, što zadovoljava 70% hrvatskih potreba. Oko 800 proizvođača bavi se uzgojem krumpira, a 2000. godine osnovana je Udruga međimurskih proizvođača merkantilnog krumpira koji je službeno zaštićena robna marka.

Otvorenju je nazočila ministrica poljoprivrede Marija Vučković, župan Međimurske županije Matija Posavec, ravnateljica Uprave za potpore poljoprivredi i ruralnom razvoju u Ministarstvu poljoprivrede Željka Gudelj – Velaga, načelnik Općine Belica Zvonimir Taradi, direktor Proizvođačke organizacije „Agrobela“ Kristijan Mihalic, predsjednik Udruge međimurskih proizvođača merkantilnog krumpira Damir Mesarić te brojni drugi gosti s područja Međimurske županije.

- Advertisement -

Najnovije objave

Vezane vijesti