Subota, 26. studenoga 2022.

U četvrtak na Future Hubu o razvoju jedne od najuspješnijih grana znanosti

Prof. dr. sc. Hrvoje Štefanić govorit će o trenutačno otvorenim pitanjima o dinamici i strukturi svemira, poput tamne materije, tamne energije i drugih fizikalnih mehanizama koji proizvode jednake učinke

Preporučujemo

Suvremena fizikalna kozmologija po mnogim kriterijima postaje jedna od najuspješnijih grana znanosti i tema novog predavanja u sklopu projekta Future Hub Križevci upravo je njen povijesni razvoj.

Prof. dr. sc. Hrvoje Štefanić govorit će o trenutačno otvorenim pitanjima o dinamici i strukturi svemira, poput tamne materije, tamne energije i drugih fizikalnih mehanizama koji proizvode jednake učinke, te ponuditi moguće odgovore koje su fizičari predlagali zadnjih dvadesetak godina.

Predavanje će zaključiti opisom nekih novih metodoloških izazova u razvoju kozmologije i fizike općenito.

Profesor Štefanić je doktorirao u području teorijske fizike elementarnih čestica i usavršavao se na Sveučilištu u Barceloni. Glavna područja istraživanja su mu fizika visokih energija, fizikalna kozmologija te znanosti o kompleksnim sustavima. U području fizikalne kozmologije bavio se istraživanjima problema ubrzanog širenja svemira i povezanih pitanja tamne energije, kozmološke konstante i vakuumske energije, modifikacija gravitacije na kozmološkim udaljenostima te ujedinjenih modela tamne materije i tamne energije.

Do 2014. radio je na Institutu Ruđer Bošković, a sad je prorektor za međunarodnu suradnju na Hrvatskom katoličkom sveučilištu i predavač na Zagrebačkoj školi ekonomije i managementa gdje predaje na kolegiju Slučajni procesi na financijskim tržištima.

Predavanje pod nazivom “Koliko daleko nas je fizika dovela u razumijevanju svemira?” je u četvrtak 6. listopada u 19 sati u Maloj (podrumskoj) dvorani Hrvatskoga doma. Ulazak je slobodan.

Projekt Future Hub Križevci sufinanciraju Europska unija iz Europskog socijalnog fonda i Ured za udruge Vlade RH.

- Advertisement -

Najnovije objave

Vezane vijesti