Petak, 22. rujna 2023.

U đurđevačkom muzeju otvorena izložba Marijana Jakubina Od Mistike življenja do Redefinicije postojanja

Uz bogatu akademsku biografiju, u svojoj umjetničkoj djelatnosti Marijan Jakubin se bavi slikarstvom, grafikom, kiparstvom i primijenjenom umjetnošću

- Advertisement -

Uoči obilježavanja Međunarodnog dana muzeja u đurđevačkom je muzeju otvorena izložba Marijana Jakubina Od Mistike življenja do Redefinicije postojanja.

Edita Janković Hapavel, Marijan Jakubin i Sanda Stanaćev Bajzek
Edita Janković Hapavel, Marijan Jakubin i Sanda Stanaćev Bajzek // Foto: Grad Đurđevac

Izložba je upriličena uz 50. obljetnicu likovnog stvaralaštva i 75. godišnjicu života slikara i profesora Marijana Jakubina te je prikaz njegova likovnog stvaralaštva u zadnjih 25 godina odnosno izbor djela koja nisu bila izlagana u Đurđevcu uz 25. godišnjicu, a koja su bila prezentirana na žiriranim skupnim i samostalnim izložbama u renomiranim galerijama Hrvatske.

Uz bogatu akademsku biografiju, u svojoj umjetničkoj djelatnosti Marijan Jakubin se bavi slikarstvom, grafikom, kiparstvom i primijenjenom umjetnošću, a svoja je djela izlagao na 33 samostalne i oko 100 skupnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu.

- Advertisement -
Djela Marijana Jakubina u đurđevačkom muzeju
Djela Marijana Jakubina u đurđevačkom muzeju // Foto: Grad Đurđevac

U području sakralnog slikarstva naslikao je 35 oltarnih fresaka i ulja velikog formata preko 350 vitraja i oko 30 djela manjeg formata u crkvama diljem Hrvatske i BiH.

Također, 2013. donirao je svom rodnom mjestu Novom Virju 80 likovnih djela koja su smještena u stalnom postavu Galerije Marijan Jakubin u Novom Virju (Medvedički i Drenovici) koju su uredili Općina Novo Virje i Osnovna škola Molve.

Izložba u đurđevačkom muzeju obuhvaća 70-tak odabranih djela iz ciklusa Mistika življenja, Život Izdanka i najnovijeg ciklusa Redefinicije postojanja, Put vjere te odabrane reprodukcije i idejna rješenja vitraja i oltarnih slika, uz uključivanje značajnih samostalnih djela izvan imenovanih ciklusa.

Otvorenje izložbe Marijana Jakubina u đurđevačkom muzeju
Otvorenje izložbe Marijana Jakubina u đurđevačkom muzeju // Foto: Grad Đurđevac

Uz uvodni osvrt ravnateljice đurđevačkog muzeja, više kustosice Edite Janković Hapavel, publici se obratila i povjesničarka umjetnosti Sanda Stanaćev Bajzek, dajući likovni osvrt uz djelo autora profesora Marijana Jakubina. Iste potpisuju i tekstove u tiskanom katalogu izdavača Muzeja Grada Đurđevca.

O sakralnom opusu govorio je i župnik župe Vugrovec, velečasni Filip Lucić, a sam autor Marijan Jakubin izrazio je zahvalu Ministarstvu kulture i medija Republike Hrvatske i Gradu Đurđevcu na podršci ovom projektu.

- Advertisement -
Marta Ređep
Marta Ređep // Foto: Grad Đurđevac

U glazbenom dijelu programa nastupila je Marta Ređep, učenica drugog razreda glazbene škole Fortunat Pintarić odjel solo pjevanja.

Izložbu možete razgledati do 12. lipnja.

- Advertisement -

Najnovije objave

Vezane vijesti