Petak, 19. kolovoza 2022.

U Đurđevcu održana priredba Peščani svojemu Gradu

Prije programa održana je i likovna radionica iz projekta Ruka podrške i prijateljstva koji provode udruga udomitelja za djecu Osmijeh i udruga Peski-Art

Preporučujemo

U nedjelju, 21. lipnja ispred  Društvenog doma Mladen Markač na Peskima u Đurđevcu održana priredba Peščani svojemu gradu po osmi put.

Peščani ovu priredbu kulture, umjetnosti i zabave organiziraju svome Gradu povodom Picokijade najveće turističke manifestacije ovoga dijela Hrvatske.

Počela je inicijativom Udruge cimbalista Hrvatske, a sada ju organiziraju Mjesni odbor Peski, udruga Peski-Art Đurđevac, udruga žena Peski, udruga udomitelja za djecu Osmijeh, udruga umirovljenika Đurđevca, a priredba se održava uz podršku, potporu i pokroviteljstvo Đurđevca i Turističke zajednice Grada Đurđevca.

– Na priredbi je nazočio gradonačelnik Đurđevca Hrvoje Janči koji se prigodno obratio prisutnima pohvalivši organizaciju i rad svih udruga i pojedinaca koje sudjeluju u organizaciji naznačivši kako je pohvalno da se u kratkom vremenu nakon popuštanja mjera uvedenih zbog epidemije korona virusa uspjelo organizirati priredbu te pozvao sve da posjete i programe koji su pripremljeni u udarnim danima Picokijade 2020. koja će se održati od 26 do 28 lipnja – stoji na internet stranicama Grada Đurđevca.

Prisutne je u ime organizatora pozdravio predsjednik Mjesnog odbora Peski Stjepan Stanešić zaželjevši dobru zabavu i ugodan boravak svim Peščanima i gostima.

Priredbi je nazočio i župnik Župe Svete Margarete iz Dubrave pokraj Vrbovca vlč. Mihill Gojani koji je došao podržati članove Kulturne udruge Sveti Martin iz Dubrave koji su na priredbi Peščani svojemu Gradu imali premijerni nastup folklorne skupine.

U bogatom programu nastupili su brojni izvođači: Marica Hasan koja je govorila svoje pjesme, a u pjevanom dijelu programa izvela svoje poznate pjesme Iz Đurđevca pozdrave ti šaljem te pjesmu Zakaj nam vele Picoki uz pratnju tamburaškog orkestra KUD-a Petar Preradović koji djeluje pod vodstvom Tomislava Markovice, a za ovu prigodu pojačani sviranjem na violini brata Marice Hasan Tome Gašpariće.

U programu su još nastupili Zbor udruge umirovljenika Đurđevca Đurđeki s voditeljem Stjepanom Škurdijom, ŽVS Katarene čiji je voditelj Ivan Benko i koje su članovi KUD-a Petar Preradović iz Đurđevca, a nastupili su i gosti već spomenuta Kulturna udruga Sveti Martin iz Dubrave koji su izveli dvije pjevane i plesnu točku prikaza moslavačke polke i drmeša i Pjevački zbor Udruge umirovljenika Podravske Sesvete s voditeljem poznatim etnologom i čuvarem tradicije Josipom Cugovčanom.

Osim kulturno-umjetničkog programa na štandovima su se predstavili i pojedinci sa svojim uradcima i to: Ljubica Cestar, Ivana Hadžija, Marica Lacković, Smilja Lenhard, Ivan Rođak , Ruža Rođak, Zorica Vidaković i Vlatka Zubić, svi članovi udruge Peski-Art Đurđevac.

Prije samog programa održana je i likovna radionica iz projekta Ruka podrške i prijateljstva koji provode Udruga udomitelja za djecu Osmijeh i udruga Peski-Art Đurđevac, a na radionici su osim djece iz udruge Osmijeh sudjelovala i druga djeca.

Djeca su isprobala razne slikarske tehnike pod budnim okom mentora- slikara udruge Peski-Art Irene Prilika, Božice Pukec, Ivana Rođaka i Zdravka Šabarića.

Nakon programa nastavljeno je druženje sudionika programa i posjetitelja, a organizatori su najavili održavanje priredbe i dogodine.

Foto: Grad Đurđevac

- Advertisement -

Najnovije objave