Četvrtak, 8. lipnja 2023.

U Hrvatskoj 21,68 posto manje zaraženih koronavirusom nego prošlog četvrtka

Do sada je utrošeno gotovo 5,2 milijuna doza cjepiva, a dodatnom dozom cijepljeno je 806.569 osoba ili 20 posto ukupnog stanovništva

U Hrvatskoj je u posljednja 24sata zabilježeno 13.186 novih slučajeva zaraze, što je 21,68 posto manje nego prošlog četvrtka, rečeno je na sjednici Vlade.

“U proteklih tjedan dana bilježimo određenu stagnaciju broja hospitaliziranih, međutim to je blagi porast u odnosu na protekli tjedan”, rekao je Silvio Bašić, državni tajnik u Ministarstvu zdravstva. Prednjače KBC Rijeka, KB Dubrava i ŽB Čakovec. Ukupna popunjenost postelja je 61 posto.

Tijekom tri tjedna imamo manji interes građana za cijepljenje i stalni pritisak na zdravstveni sustav, gdje je dosta djelatnika zaraženo i izvan radnog procesa, upozorio je Bašić.

Do sada je utrošeno gotovo 5,2 milijuna doza cjepiva, a dodatnom dozom cijepljeno je 806.569 osoba ili 20 posto ukupnog stanovništva.

“Oko 1,5 milijuna ljudi dosada nije imalo nikakav imunološki dodir s virusom, što ostavlja mogućnost za njegovo širenje i pojavu težih oblika bolesti. Omikron ukazuje na dodatno imunološko slabljenje virusa, ali eventualno ukidanje mjera uzrokovalo bi ozbiljne zdravstvene posljedice, poglavito kod starijih građana, u kontekstu ukupne procijepljenosti i trenutačne stagnacije interesa za cijepljenje”, kazao je Bašić.

U usporedbi s omjerom procijepljenosti i smrtnosti u drugim zemljama s približnom starošću stanovnika, danas bi u Hrvatskoj, da smo se cijepili kao Italija, vjerojatno imali upola manje umrlih, a u usporedbi sa Španjolskom za 30 posto manje.

Državna tajnica u Ministarstvu unutarnjih poslova Irena Petrijevčanin kazala je kako od 1. veljače vrijede nova pravila za izdavanje i rokove trajanja covid potvrda.

Potvrde temeljem PCR testa i dalje vrijede 72 sata od uzimanja uzorka, temeljem preboljenja 180 dana, a nakon booster doze 365 dana u nacionalnoj uporabi i prilikom prelaska granice.

Potvrde temeljem prve doze cjepiva od sada vrijede samo u nacionalnom zakonodavstvu i s njima nije moguć prelazak granice.

Petrijevčanin je naglasila da se preboljenje ni u jednom slučaju ne priznaje kao booster doza.

- Advertisement -

Najnovije objave

Vezane vijesti