Petak, 2. lipnja 2023.

U Koprivnici će gostovati Gavella s predstavom ‘Čovjek Jastuk’

Redatelj predstave "Čovjek Jastuk" (The Pillowman) je Vanja Jovanović, a autor dramatizacije Dubravko Mihanović. Igraju Živko Anočić, Nikola Blaće, Sven Šestak i Franjo Dijak

Ludens teatar u Koprivnicu dovodi GDK “Gavella” s predstavom “Čovjek Jastuk” koja će biti izvedena 19. veljače 2022. u 20 sati u Domu Mladih Koprivnica (Hrvatske državnosti 10).

Predstava je rađena prema tekstu Martina McDonagha, scenarista i režisera filma “Tri plakata izvan grada”, a za ovaj je tekst 2003. dobio nagradu Olivier za najbolju novu dramu i dvije nagrade Tony. Redatelj predstave “Čovjek Jastuk” (The Pillowman) je Vanja Jovanović, a autor dramatizacije Dubravko Mihanović. Igraju Živko Anočić, Nikola Blaće, Sven Šestak i Franjo Dijak.

Pisac morbidnih priča o mučenju uhićen je pod sumnjom da je zajedno sa svojim maloumnim bratom počinio okrutna ubojstva. Na dvojici policijskih inspektora je da iz njega iznude priznanje kako bi brzo zaključili slučaj i izvršili kaznu. Radnja je postavljena u okoliš totalitarnog režima gdje sama sličnost piščevog teksta s ubojstvima daje opravdanje za uhićenje i mučenje. Predstava “Čovjek Jastuk” igra se s tankom granicom istine i laži, zbilje i fikcije, kazalištem, umjetnosti ovisnoj o kontekstu i okolnostima, slobodi izražavanja…

'Čovjek Jastuk'
‘Čovjek Jastuk’ // Foto: Hrvoje Zalukar

“Rizik s mladim redateljem ovom se kazalištu i te kako isplatio. Za predstavu je angažirao četiri glumačka asa Gavelle i stvorio djelo koje je, baš kao i tekst, začudan spoj redateljskog minimalizma i nadasve poetskih prizora koji predstavu odvode u snoviđenje te joj dodaju još i pitanje: Je li išta od svega toga stvarnost? (…) Najveće emocije, ali i ironija i crni humor skriveni su u dijalozima braće, dijalozima glumaca koji su dali sve za ove uloge. Stoga – svakako pogledati.” (Bojana Radović, Večernji list)

Ulaz na predstavu moguć jedino uz digitalnu COVID potvrdu. Predstava je za odrasle, a ulaznice se mogu kupiti u uredu Ludens teatra (Hrvatske državnosti 10), Šarenom dućanu, Orro Baru i Hotelu Podravina te na ulaznice.hr.

Za rezervacije i informacije nazvati 0977583367.

- Advertisement -

Najnovije objave

Vezane vijesti