Ponedjeljak, 30. siječnja 2023.

Ministarstvo ravnateljima poslalo upute za samotestiranje učenika

Samotestiranje brzim antigenskim testovima je dobrovoljno i besplatno te se obavlja jedanput tjedno

Preporučujemo

Ministarstvo znanosti i obrazovanja poslalo je ravnateljima upute o primjeni modela ukidanja samoizolacije u osnovnim i srednjim školama uz provođenje redovitog dobrovoljnog samotestiranja učenika.

Provođenjem mjere dobrovoljnog samotestiranja učenika u potpunosti bi se ukinula obveza samoizolacije za učenike koji su u školi ili izvan nje bili u kontaktu sa zaraženom osobom, a nemaju simptome bolesti i imali su negativan rezultat testa, čime bi se povećalo praćenje nastave uživo u prostorijama škole, poručili su iz Ministarstva.

Samotestiranje brzim antigenskim testovima je dobrovoljno i besplatno te se obavlja jedanput tjedno. Iako se preporučuje se da se učenici samotestiraju ponedjeljkom prije nastave (ili nedjeljom prije spavanja), testiranje se može obaviti i neki drugi dan u tjednu koji odredi škola, što će ovisiti o tome kada će pojedinoj školi biti dostavljena prva količina testova.

Važno je da se samotestiranje provodi jedanput tjedno i da razmak između dva testiranja bude podjednak. Negativan rezultat testa roditelji/skrbnici mogu npr. zabilježiti u učenikovu bilježnicu koju učenik predočuje u školi ili mogu dojaviti na neki drugi način koji odredi škola.

Kao od početka pandemije, učenici ne dolaze u školu ako imaju simptome zarazne bolesti (npr. povišena tjelesna temperatura, kašalj, teškoće u disanju, poremećaj osjeta njuha i okusa, grlobolja, proljev, povraćanje), već se javljaju izabranom liječniku koji odlučuje o testiranju na covid-19.

Krajem ovog ili početkom idućeg tjedna bit će omogućeno preuzimanje prve isporuke testova za provođenje mjere samotestiranja za dva tjedna, a zajedno s testovima bit će i upute proizvođača za provođenje samotestiranja.

U dogovoru između škola i roditelja/skrbnika distribuirat će se dva testa za pojedinog učenika, što bi u većini slučajeva trebalo biti dovoljno za provođenje mjere samotestiranja dva tjedna, kao i za provođenje testiranja onog razrednog odjela u kojem se pojavi pozitivan rezultat testa pojedinog učenika u prvom tjednu provođenja mjere, istaknuli su iz Ministarstva.

Upute u cijelosti možete pročitati ovdje.

- Advertisement -

Najnovije objave

Vezane vijesti