Petak, 27. svibnja 2022.

U Koprivnici najavljena Olimpijada čitanja i pokretanje internetske stranice projekta

U pet godina provođenja projekta sudjelovalo je 553 učenika koji su za vrijeme školskih praznika pročitali 3876 knjiga, rekla je Danijela Petrić

Preporučujemo

Na terasi ispred koprivničke knjižnice i čitaonice Fran Galović u četvrtak je održana konferencija za medije na kojoj su sudjelovali Damir Karić iz tvrtke Pikant, učenica i bivša sudionica projekta, ambasadorica čitanja Karolina Điko te knjižničarke Dječjeg odjela, voditeljica Danijela Petrić i Ida Gašpar.

Olimpijada čitanja nije novi projekt, ali se od ove godine širi u online okruženje uvođenjem internetske stranice što je jedinstveni događaj na nacionalnoj razini, kao i sam projekt Olimpijada čitanja.

“U pet godina provođenja projekta sudjelovalo je 553 učenika koji su za vrijeme školskih praznika pročitali 3876 knjiga. U prosjeku je svako dijete pročitalo sedam knjiga. Također, želimo razviti model koji bi se mogao preslikati na druga područja u Hrvatskoj i možda postati nacionalni program. Financijska podrška Ministarstva kulture i medija Hrvatske omogućila nam je širenje programa i u online okruženje, stranicom koja će omogućiti na djeci prilagođen način da prate književnost, pišu o njoj i pritom osvajaju bodove. Ilustracije za cijeli projekt izradio je hrvatski renomirani ilustrator Tomislav Zlatić kojem je zaista sa zadovoljstvom radio na ovom projektu jer također smatra kako bi trebalo biti i više ovakvih projekata za poticanje čitanja iz užitka”, istaknula je Danijela Petrić.

Za sam dizajn stranice zaslužna je tvrtka Pikant, a medijima se obratio i Damir Karić koji je rekao kako mu je veliko zadovoljstvo bilo raditi na web dizajnu.

“Dječja pažnja postala je luksuz, zato je bilo potrebno napraviti korisničko iskustvo koje će djetetu zaokupiti pažnju od samog procesa registracije preko logiranja, traženja i odabira knjige pa sve do ocjenjivanja. Dijelovi stranice su animirani, ponajviše tražilica knjiga, upravo zato da bi dijete pažnjom i logikom usmjeravali prema idućem koraku. S obzirom na to da su lektire za djecu većinom nametnute, ovo je možda jedini način gdje upravo djeca mogu baciti pokoju pohvalu ili iskrenu kritiku na knjige koje čitaju. Moduli od kojih se sastoji su informativni dio (novosti, kalendar događanja, sekcija s uputama i preuzimanje dnevnika čitanja), sustav za prikaz i pretraživanje knjiga, upis ocjene i recenzije te onaj dio koji korisnici ne vide, ali vide naše administratorice, sustav za rangiranje knjiga i bodovanje, koji će na posljetku pokazati tko je pročitao najviše knjiga i koju knjigu djeca najradije čitaju”, istaknuo je Damir Karić.

Zanimljivo je popratiti kako će se razvijati edukativni dio weba, obzirom da je za sada prema djeci orijentirana u najvećem dijelu samo industrija igara.

Učenica i ambasadorica čitanja Karolina Điko napomenula je kako joj se sviđa što se s godinama metoda provođenja mijenjala i ovaj koncept, kad djeca imaju online popise knjiga i mogu pisati kratki osvrt u Dnevnik čitanja, baš ju veseli. Velika je ljubiteljica čitanja te se trudi svojim vršnjacima prenijeti taj interes za čitanje te je ujedno pozvala sve zainteresirane da joj se jave ako trebaju preporuke za čitanje ili bi jednostavno željeli popričati o knjigama i čitanju.

Knjižničarka Ida Gašpar osvrnula se na samu metodu provođenja.

“Zainteresirana djeca moraju se prijaviti u Dječjem odjelu te prilikom prijave dobivaju Dnevnik čitanja, odabiru nadimak i pod tim nadimkom se navode bodovi u obliku bedževa na oglasnoj ploči. Paralelno, dijete proizvoljno može uspjeh pratiti kreiranjem profila na internet stranici, kao i preporuke prijatelja te zaviriti u popise knjiga po razredima. Ističemo i veliku podršku školskih knjižničarki od samog početka provođenja projekta koje su nam pomagale u distribuciji materijala, motiviranju učenika i organizaciji završnih svečanosti”, rekla je Ida Gašparić.

Za kraj je Danijela Petrić pozvala roditelje da motiviraju djecu kod kuće kako bi se poboljšale vještine čitanja neophodne za život u suvremenom društvu.

“Osim što će poboljšati svoj vokabular, čitanjem se bolje možemo uživjeti u osjećaje drugih, razviti empatiju koja je prema istraživanjima smanjena za čak 40 %. Upravo zato za ovaj projekt pored zabavnih knjiga, knjižničarke su odabrale knjige o odrastanju, teme koje su bliske djeci i koje potiču pozitivne vrijednosti u životu”, rekla je Danijela Petrić.

Prijave traju od 18. do 30. lipnja.

- Advertisement -

Najnovije objave