Petak, 2. lipnja 2023.

U koprivničkoj Galeriji otvorena izložba u povodu 100. godišnjice rođenja Žarka Dolinara

Uz poštivanje strogih epidemiološkim mjera zbog situacije s koronavirusom, otvorenju je prisustvovao ograničen broj uzvanika

U povodu 100. godišnjice rođenja znanstvenika i sportaša Žarka Dolinara, u petak je u koprivničkoj Galeriji Mijo Kovačić otvorena izložba Dolinarovih 100/100.

Uz poštivanje strogih epidemiološkim mjera zbog situacije s koronavirusom, otvorenju je prisustvovao ograničen broj uzvanika, ali ta situacija nije ni najmanje umanjila svečanost događanja.

Ravnatelj Muzeja grada Koprivnice, Rober Čimin u uvodnim je riječima prisutnima približio proces nastajanja izložbe od ideje do završne realizacije, istaknuvši pritom svoje veliko zadovoljstvo s prikupljenim brojem zbirke predmeta.

Ponosan i sretan, što je dio ovakvog događaja, bio je i gradonačelnik Mišel Jakšić.

“Izuzetno mi je drago da smo usprkos brojnim epidemiološkim mjerama uspjeli organizirati izložbu i stručni kolokvij za našeg počasnog građanina Žarka Dolinara. Na ovaj način se prisjećamo čovjeka koji je jako zaslužan da se ime naše Koprivnice pronese po, ne samo bivšim državama gdje je živio, već po cijelome svijetu. Naše Sveučilište razvijamo na prostoru koje smo nazvali upravo po njemu, a to je najmanje što smo mogli učiniti za nekoga koji je napravio mnogo iskoraka u sportskom, humanističkom i znanstvenom smislu”, rekao je gradonačelnik Mišel Jakšić.

Uz gradonačelnika, na otvorenju izložbe i stručnom kolokviju prisutne su bile i njegove zamjenice Ksenija Ostriž i Melita Samoborec te pročelnik Službe ureda gradonačelnika Dario Jembrek.

Događaju su prisustvovali i predstavnici Koprivničko-križevačke županije zamjenici župana Darko Sobota i Ratimir Ljubić te predsjednik Županijske skupštine Željko Pintar.

Održan je i stručni kolokvij “UZ stotu godišnjicu rošenja Žarka Dolinara” kojeg je moderirao akademik Dragutin Feletar, a govornici su bili Gordan Grlić Radman, ministar vanjskih i europskih poslova i suautor knjige o dr. Dolinaru, zatim Branko Pleše, dugogodišnji prijatelj dr. Dolinara i vlasnik bogate zbirke predmeta, dr.med. Sanja Švarc Janjanin ispred Židovske općine Koprivnica i sam akademik Feletar.

Žarko Dolinar osvajač je prve hrvatske sportske medalje, u Kairo 1939. i prvi je Hrvat svjetski prvak u stolnom tenisu u London 1954.

Znanstvenik je s tri doktorata, profesor na mnogim svjetskim sveučilištima, dobitnik mnogih priznanja od kojih se ističu Pravednik među narodima, dva ordena Danice hrvatske za znanost i sport, nositelj naslova hrvatskog sportaša 20. stoljeća i brojne druge.

Žarko Dolinar ujedno je i počasni građanin grada Koprivnice, a trg na kojem se nalazi sveučilišni kampus nosi njegovo ime.

- Advertisement -

Najnovije objave

Vezane vijesti