Ponedjeljak, 30. siječnja 2023.

U koprivničkoj Galeriji otvorene izložbe ‘Pozornica je vaša!’ i ‘Podravske pisanice’

U prvoj izložbi isprepliće se priča o Koprivnici i okolici s pričom o kazalištu, a druga izložba predstavlja umijeće ukrašavanja uskršnjih jaja – pisanica u Podravini te običaje vezane uz njihovu izradu, upotrebu i darivanje

Preporučujemo

U koprivničkoj su Galeriji u petak otvorene izložbe ‘Pozornica je vaša!’, povijest amaterskog kazališta u Koprivnici i okolici te ‘Podravske pisanice: Simboli novog života’.

Kroz proces nastajanja izložbi posjetitelje su upoznali ravnatelj koprivničkog muzeja Robert Čimin, viša kustosica/dokumentarist Vesna Peršić Kovač i muzejska pedagoginja Maša Zamljačanec, a čast da otvori izložbe pripala je gradonačelniku Mišelu Jakšiću.

Otvorenje izložbi u koprivničkoj Galeriji
Otvorenje izložbi u koprivničkoj Galeriji // Foto: Grad Koprivnica

U prvoj izložbi isprepliće se priča o Koprivnici i okolici s pričom o kazalištu, koja prikazuje razvoj amaterske scene i publike od prvih zapisa o društvenom životu do danas. Kako je kazalište možda i više od ostalih umjetnosti dostupno svima, ali i rezultat znanja, talenta, ljubavi i strasti onih koji ga stvaraju, izložba je posvećena svima koju su tijekom više od stoljeća povijesti amaterskog kazališta u Koprivnici i okolici ispisivali ovu kazališnu priču – sa scene ili iza nje.

Izložba se može razgledati svakodnevno do 8. svibnja uz slobodan ulaz i poštivanje preporučenih epidemioloških mjera.

Otvorenje izložbi u koprivničkoj Galeriji
Otvorenje izložbi u koprivničkoj Galeriji // Foto: Grad Koprivnica

Druga izložba predstavlja umijeće ukrašavanja uskršnjih jaja – pisanica u Podravini te običaje vezane uz njihovu izradu, upotrebu i darivanje.

Izložba je realizirana sredstvima Europske unije, projekt Vinski folklor kao povijesni identitet Podravine i Pomurja pod akronimom reVITAlize u okviru programa INTERREG V-A programa prekogranične suradnje Mađarska-Hrvatska 2014.-2020., a može se razgledati svakodnevno do 30. travnja uz slobodan ulaz i poštivanje preporučenih epidemioloških mjera.

- Advertisement -

Najnovije objave

Vezane vijesti