Četvrtak, 8. prosinca 2022.

U mnogim domovima Uskrs je teško zamisliti bez pince na stolu

Zanimljivo je da ovaj tradicionalni kolač nema nikakve veze sa sirom, iako mu je drugi naziv sirnica

Preporučujemo

Iako nije dio uskrsne tradicije kontinentalnog kraja, pinca ili sirnica je prepoznatljiv i obavezan dio uskrsnog stola u Hrvatskom primorju, Istri i Dalmaciji.

Zanimljivo je da ovaj tradicionalni kolač nema nikakve veze sa sirom, već postoje pretpostavke da su u prošlim stoljećima domaćice umjesto kvasca u pincu stavljale usireno tijesto odakle se ustalio današnji naziv.

Mi vam donosimo odličan recept koji svakako valja isprobati. Nećete požaliti.

Sastojci za pripremu:

1 kg brašna, 8 dag svježeg kvasca, 25 dag maslaca ili margarina, 30 dag šećera, 6 jaja, 4 žumanjka, kora od dvije naranče, kora od dva limuna, 10 dag grožđica, 1 žlica ruma, 2 dl mlijeka i malo soli

Priprema:

žličicu brašna i šećera dodajte u kvasac koji se prethodno razmutili s malo mlakog mlijeka te ostavite da se diže na toplom mjestu.

Pjenasto izmiješajte 25 dag maslaca ili margarina, 300 dag šećera, 6 jaja i 4 žumanjka te dodajte malo soli, rum, narančinu i limunovu koru, grožđice, brašno (ne cijelu količinu) i dignuti kvas. Sve zajedno zamijesite u mekano tijesto te mijesite dok se ne počne odvajati od posude. Tijesto pokrijte i ostavite u posudi iznad tople vode 10 minuta, premijesite ga i ponovite postupak tri puta. Nakon toga ostavite tijesto na toplom da se diže dva do tri sata. Zatim ga premijesite, dodajte još brašna i podijelite ga na četiri okrugla dijela. Stavite ih u na lim pokriven papirom za pečenje (ili namazan uljem) i pustite da se diže dva sata. Škarama razrežite sredinu pince na tri ili četiri razreza, premažite jajetom i pecite u zagrijanoj pećnici na 180 Celzijevih stupnjeva oko 40 minuta.

Uživajte!

- Advertisement -

Najnovije objave

Vezane vijesti