Četvrtak, 29. veljače 2024.

U Molvama će se ove nedjelje održati koncert sakralne glazbe dua ‘Pax Musica’

Duo "Pax Musica" čine sopranistica Natalija Kralj i orguljaš fr. Bonifacije Franjo. Ovim koncertom u župnoj crkvi u Molvama obilježit će se svetkovina Krista Kralja i 25. obljetnica smrti biskupa Đure Kokše

- Oglas -

U Molvama će ove nedjelje nastupiti duo “Pax Musica” koji čine sopranistica Natalija Kralj i orguljaš fr. Bonifacije Franjo.

Ovim koncertom u župnoj crkvi u Molvama obilježit će se svetkovina Krista Kralja i 25. obljetnica smrti biskupa Đure Kokše. Koncert sakralne glazbe organiziraju Marijino svetište u Molvama i Turistička zajednica područja Središnja Podravina, a u sklopu Molvarskih kulturnih večeri. Ulaz na koncert je slobodan, a počet će u 19 sati, nakon svete mise.

Duo “Pax Musica” osnovan je 2022. godine. Sam naziv u prijevodu znači “Glazba mira” kojom mladi glazbenici sopranistica Natalija Kralj uz orguljašku pratnju fr. Bonifacija Franje žele svojoj publici donijeti svojevrsni odmak od nedavnih izazova prouzročenih pandemijom i potresima. Duo pretežito nastupa sa sakralnim repertoarom domaćih i stranih autora te je tako nastupio na svečanostima Pasionske baštine u Zagrebu, koncertima Ave Maria u župi Kraljice Svete Krunice te na Danima svete Katarine u Hlebinama. Nastupili su i na ovogodišnjim Sidonijinim danima u Križevcima izvodeći nekoliko poznatih hrvatskih skladbi u čast prve hrvatske operne primadone Sidonije Erdödy Rubido te na kolaudaciji obnovljenih orgulja u Nacionalnom svetištu blaženog Augustina Kažotića u Trogiru početkom lipnja ove godine.

- Oglas -

Program koncerta sakralne glazbe u Molvama

 1. Stipica Grgat: Siđi k nama
 2. Giovanni Francesco Dandrieu: Basse de Trompette
 3. Antonín Dvořák: Gospod Bog je pastir moj
 4. Johann Sebastian Bach: koralni preludij „Ich ruf zu dir, Herr Jesu Christ“ BWV 639
 5. s. Lujza Kozinović: Ave Maria
 6. Julije Bajamonti: Sonata za orgulje: Allegro
 7. Franz Schubert: Ave Maria
 8. Herman Wenzel: Preludij u d-molu
 9. Đelo Jusić: Oče naš iz oratorija „Istina o Gradu slobode“
 10. Claude Balbastre: Canonade
 11. Theodore Dubois: Fanfare
 12. William Gomez-Ave Maria

Duo “Pax Musica” (Natalija Kralj, sopran i fr. Bonifacije Franjo, orgulje)

Dominikanac fr. Bonifacije Franjo diplomirao je na Institutu za crkvenu glazbu Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Zagrebu. Osnovnoškolsko obrazovanje završava u rodnom Virju, a srednjoškolsko u Koprivnici. Orgulje je studirao u klasi doc. art. Milana Hibšera. Jedan od pisanih radova tijekom studija bio je i na temu “Orgulje virovskog dekanata”. Živi i djeluje u dominikanskom samostanu “Kraljice Svete Krunice” u Zagrebu gdje je orguljaš i voditelj dječjeg zbora “Rajske note” te mješovitog zbora “Blaženi Augustin Kažotić”, a redovito organizira i koncerte u sklopu proslava župnog blagdana. U suradnji sa zborom Milosrdnih sestara Svetog Križa 2020. godine izdaje CD “Zapali svjetlo” u kojem sudjeluje kao vokalni solist i voditelj dječjeg zbora. Kao pjevač aktivno je surađivao s akademskim zborom “Cappella Odak” te komornim zborom “Ivan Filipović”. Vokalnu tehniku privatno je usavršavao u klasi sopranistice Natalije Kralj. Sudionik je Ljetne orguljaške škole u Puli 2020. te u Bolu na Braču 2021. godine. Bavi se i skladateljskim radom osobito za potrebe liturgije povodom dominikanskih blagdana te obradom i aranžmanima starijih, naročito podravskih crkvenih napjeva. Profesor je nastave Glazbene kulture u Osnovnoj školi “Antun Branko Šimić” u Zagrebu.

Natalija Kralj, operna pjevačica, diplomirala je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Solistica je zbora HRT-a, vlasnica Glazbeno-umjetničkog ateljea Kralj te mentorica solo pjevanja. Osnovno i srednjoškolsko obrazovanje završava u Križevcima. Kao učenica osvaja mnoge prve nagrade na domaćoj i međunarodnoj razini. Po završetku studija osvaja stipendiju Mirjane Bohanec za najuspješnijeg diplomanta. Osim sa zborom HRT-a, iza sebe broji i mnoge solističke nastupe. Neki od značajnijih nastupa su nastup s Varaždinskim komornim orkestrom na Varaždinskim baroknim večerima, nastup u izvedbi oratorija “Mors et Vita”, C. Gounoda u koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog, nastup u operi “Madame Buffault”, B. Papandopula u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu gdje i sljedeće godine debitira glavnom muškom ulogom Nerona u operi “Agrippina”, G. F. Händela kada osvaja i rektorovu nagradu. Tu je i solistički nastup u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog i izvođenje ciklusa “Rückert Lieder”, G. Mahlera sa Zagrebačkom filharmonijom, solistički nastup u Rimu na konzervatoriju “Santa Cecilia” u ulozi Santuzze u scenama iz opere “Cavalleria rusticana”, P. Mascagnia. Povodom obljetnice Hrvatskog baroknog ansambla, izvodi oratorij “Trijumf Vremena i Trezvenosti”, G. F. Händela. Surađuje sa simfonijskim orkestrom HRT-a, izvodi djela hrvatskih skladatelja te je redoviti solist na mnogim svečanim obljetnicama i manifestacijama.

Oglas

Najnovije objave

Vezane vijesti