Ponedjeljak, 17. lipnja 2024.

U Molvama otvorena galerija u povodu 50. godišnjice stvaralaštva Dragutina Kovačića

U dugogodišnjem umjetničkom razdoblju Dragutin Kovačić je izlagao na brojnim izložbama u zemlji i inozemstvu, a uvršten je i u monografiju Čudo hrvatske naive

- Oglas -

U povodu 50. godišnjice likovnog stvaralaštva izvornog slikara Dragutina Kovačića, u Molvama je otvorena privatna likovna galerija. U prepunom dvorištu obiteljskog doma Kovačićevih, brojni slikari, susjedi i prijatelji svojom nazočnošću su pokazali koliko cijene ovog umjetnika i njegova djela.

Program otvorenja vodio je predsjednik Općinskog vijeća Zdravko Tuba, o autoru i njegovom slikarstvu govorio je Zvonimir Ištvan, galeriju je blagoslovio molvarski župnik Zdravko Tuba, a otvorenom je proglasio načelnik Općine Molve Zdravko Ivančan.

Galerija Dragutina Kovačića u Molvama

- Oglas -

Za glazbeni dio i dobro raspoloženje su se pobrinuli glazbenici na violinama Stjepan Kopričanec i Matej Ivančan te na bugariji i berdu Matej Ištvan i Petar Kovačič, a kao iznenađenje večeri Dragutin Kovačić dobio je posebnu tortu koju su pripremili članovi obitelji te tako zaokružili kompletni događaj.

Dragutin Kovačić rođen je 3. siječnja 1955. godine u Gornjoj Šumi, u blizini Molva u Podravini. Slikanjem se bavi od 1971. Član je udruge Molvarskog likovnog kruga koji je vrlo poznat na hrvatskoj likovnoj sceni.

Slikar Kovačić najviše se oslanja na osobna shvaćanja umjetnosti te na izražajne mogućnosti slikarskog kazivanja pri čemu traži i nalazi vlastiti rukopis, uvijek podložan eksperimentiranju po osobnom estetskom kriteriju.

Galerija Dragutina Kovačića u Molvama

Tematski je vezan za zavičaj, to su idilični prizori krajolika koji često djeluju samotno pa ako i susretnemo figure ljudi ili životinja oni su prikazani ‘u odlasku’, odzada, rjeđe iz profila. Čovjek još jedino u prirodi može osjetiti spokoj i blaženi mir pa je zbog toga sadržaj slike sveden na one detalje koji simboliziraju osnovne značajke podneblja pod kojim umjetnik živi i stvara.

- Oglas -

U dugogodišnjem umjetničkom razdoblju Dragutin Kovačić je izlagao na brojnim izložbama u zemlji i inozemstvu, a uvršten je i u monografiju Čudo hrvatske naive i monografiju Molvarskog likovnog kruga.

Sudionik je mnogih humanitarnih likovnih kolonija, a kao vrhunac svojeg dugogodišnjeg rada, uz veliku podršku svoje obitelji otvorio je svoju vlastitu galeriju u kojoj su izložene slike od njegovih početaka po do današnjih dana.

Galerija je otvorena za sve zainteresirane posjetitelje.

Oglas

Najnovije objave

Vezane vijesti