Petak, 3. prosinca 2021.

U Molvama predstavljena zbirka poezije ‘Životni put’ Josipa Žagara

Uz predstavljanje zbirke poezije Josip Žagar priredio je i izložbu svojih skulptura te je na taj način upotpunio cjelovečernji kulturni događaj u Općini Molve

Preporučujemo

U novom društvenom domu u Molvama u utorak je predstavljena zbirka poezije Josipa Žagara pod nazivom ‘Životni put’.

Žagar je porijeklom iz Gornje Šume, živi u Koprivnici, a cijeli svoj život posvetio je prirodi i šumi što je posebno naglašeno tijekom predstavljanja zbirke, izvijestila je Općina Molve na svojoj Facebook stranici.

Prigodnim pozdravnim govorom prisutnima su se obratili načelnik Općine Molve Zdravko Ivančan te predstavnica Hrvatskih šuma Uprave šuma Podružnice Koprivnica i predsjednica Hrvatskog šumarskog društva ogranak Koprivnica, Marina Juratović.

Zbirku je predstavio urednik Zvonimir Ištvan, a stihove je kazivao sam autor Josip Žagar te Sonja Rukavina iz Šumarskog društva Koprivnica. Predgovor Žagarovim poetskim zapisima napisala je književnica Maja Kušenić Gjerek, a kritički osvrt na Žagarove skulpture dao je profesor Pero Markić.

Zbirka je tematski podijeljena u šest poglavlja s pjesmama koje su Posveta šumi (osam pjesama), Posveta prirodi s četiri pjesme, Posveta flori s pet pjesama, Posveta godišnjim dobima s osam pjesama, Posveta zavičaju s dvije pjesme i zadnje, završno poglavlje s pjesmom Misao vodilja.

Josip Žagar
Josip Žagar // Foto: Facebook Općina Molve

Ukupno je u zbirci objavljeno 28 pjesama, a sve su ilustrirane kao i cijela zbirka s reprodukcijama prekrasnih Josipovih skulptura, njih ukupno 41. Uz stihove u zbirci se nalazi i poglavlje o životopisu autora, popisu samostalnih izložbi te zahvala autora.

Zbirka je izdana u nakladništvu Općine Molve i načelnika Zdravka Ivančana u nakladi od 300 primjeraka uz financijsku pomoć Općine Molve, Hrvatskih šuma Uprave šuma Podružnice Koprivnica te Hrvatskog šumarskog društva ogranak Koprivnica.

Uz predstavljanje zbirke poezije Josip Žagar priredio je i izložbu svojih skulptura te je na taj način upotpunio cjelovečernji kulturni događaj u Općini Molve.

Najnovije objave