Ponedjeljak, 2. kolovoza 2021.

U nedjelju se u Koprivnici građani mogu cijepiti bez prethodne najave

Punktovi za uzimanje uzorka ostaju raditi u Koprivnici, a zbog malog broja uzorkovanja tijekom ljeta će se ukinuti punktovi u Križevcima i Đurđevcu

Preporučujemo

U prostorijama Županijske uprave u srijedu je održana konferencija za medije na kojoj je bilo riječi o trenutnoj epidemiološkoj situaciji na području županije te je predstavljen plan organizacije cijepljenja opće populacije u ljetnim mjesecima.

Načelnik Stožera Ratimir Ljubić uvodno je izvijestio kako na području županije nema zabilježenih novih slučajeva oboljenja koronavirusom, aktivnih slučajeva je devet, ozdravile su dvije osobe, a na bolničkom liječenju su tri osobe.

“Epidemiološko stanje je stabilno, no i dalje se moramo pridržavati mjera. S obzirom na to da ovog trenutka nema prevelikog interesa za cijepljenje odlučili smo u nedjelju 27. lipnja organizirati cijepljenje od 8 do 13 sati u dvorani koprivničke Srednje škole u za naše sugrađane koji imaju prebivalište i boravište na području županije. Mogu doći bez najave i procijepiti se, nadamo se da će se odazvati što veći broj ljudi, a ako bude interesa takve ćemo punktove održati u Križevcima i Đurđevcu” pojasnio je načelnik Ljubić.

Cijepljenje će se i dalje organizirati u kontinuitetu pa će tako biti moguće cijepiti se uz najavu kod liječnika obiteljske medicine ili u županijskom Zavodu za javno zdravstvo, a kako je načelnik Ljubić kazao tijekom ljeta planirani su i punktovi za cijepljenje bez najave po danima te će od 1. srpnja biti poznati datumi i lokacije u sva tri grada.

Punktovi za uzimanje uzorka ostaju raditi u Koprivnici, a zbog malog broja uzorkovanja tijekom ljeta će se ukinuti punktovi u Križevcima i Đurđevcu, no u slučaju potrebe oni će opet biti u funkciji, dodao je načelnik.

“Podsjećamo i na nove mjere nacionalnog Stožera civilne zaštite koje na snagu stupaju 1. srpnja, kojima je između ostalog dozvoljeno javno okupljanje i iznad 100 osoba za što je potrebna suglasnost lokalnih stožera uz pridržavanje mjera. Imamo dosta upita vezano za organizaciju svadbenih svečanosti i ovim putem zahvaljujem organizatorima i mladencima na savjesti i brizi za svoje goste. Sva druga okupljanja do 100 osoba mogu se organizirati sukladno propisima ZZJZ, a od 1. srpnja s primjenom EU covid potvrda će biti lakše organizirati i nadgledati takva okupljanja”, kazao je načelnik Ljubić.

Ravnateljica županijskog Zavoda za Javno Zdravstvo Draženka Vadla kazala je kako je u županiji prvu dozu cjepiva primilo 56.501 osoba, odnosno oko 40 posto stanovnika te kako treba i dalje raditi na tome da se građani odazovu na cijepljenje kako bi jesen i zimu dočekali s kolektivnim imunitetom.

Upravo zbog toga, objasnila je ravnateljica Vadla, uz velike masovne punktove uz najavu kod obiteljskih liječnika, organiziran je i dodatni punkt za cijepljenje u nedjelju 27. lipnja u dvorani koprivničke Srednje škole od 8 do 13 sati gdje će se svi koji dođu moći cijepiti bez najave.

“Svi koji imaju boravište ili prebivalište u našoj županiji mogu doći bez prethodne najave i bit će cijepljeni cjepivom tvrtke Pfizer. Ne znamo kakav će biti odaziv, nadamo se da će biti jako dobar, a ovim putem apeliramo na strpljenje ako dođe do gužve. Pripremamo pet timova koji će cijepiti i sve će biti organizirano prema najvišem standardu. Ovisno o odazivu u nedjelju, donijet ćemo plan daljnjeg cijepljenja”, istaknula je ravnateljica Vadla.

Pojasnila je kako je važno sugrađani što prije prime prvu dozu cjepiva, a druga doza se može primiti bilo gdje u Hrvatskoj.

“Naši sugrađani koji planiraju ljetovanje, drugom se dozom mogu cijepiti bilo gdje u Hrvatskoj, u svim turističkim središtima, važno je da imaju potvrdu da su cijepljeni i vrstu cjepiva koje su primili. Sva vrsta cjepiva su dostupna u svim ambulantama tako da tu neće biti nikakvih problema”, kazala ravnateljica Vadla te na kraju uputila apel svim sugrađanima.

“Pozivam sve da se odluče na cijepljenje kako bi jesen i zimu dočekali s kolektivnim imunitetom i spriječili koronavirus da se vrati kao prošle godine. U cjepivu imamo dobro i efikasno oružje s kojim se možemo boriti protiv bolesti, samo ga trebamo primijeniti, odnosno moramo se što više procijepiti”, zaključila je na kraju konferencije ravnateljica Vadla.

Najnovije objave