Nedjelja, 2. travnja 2023.

U Novigradu Podravskom svečano otkrivena spomen-ploča Vinki Pavlek

Svečanosti je prisustvovala u ime obitelji i kći Melita Pavlek, a spomen-ploču su otkrile učenice Marija Harabajza i Hana Franjo

Preporučujemo

Proteklog je tjedna u Osnovnoj školi Prof. Blaž Mađer u Novigradu Podravskom svečano otkrivena spomen-ploča Vinki Pavlek (Skradin, 1943. – Koprivnica, 2021.).

Vinka Pavlek bila je učiteljica hrvatskog jezika i književnosti, knjižničarka, pjesnikinja, prozaistica, komediografkinja, redateljica, urednica, zavičajna književnica, slikarica, predsjednica udruge za kulturu Komarna te dugogodišnja članica Matice hrvatske.

Uz spomen-ploču na kojoj je otisnuta i njezina pjesma Dva zavičaja, a koju su podigli OŠ Prof. Blaž Mađer, Općina Novigrad Podravski i ogranak Matice hrvatske u Koprivnici, otvorena je i spomen-izložba s fotografijama iz školskih dana Vinke Pavlek, crtežima u tušu, uljima na platnu te s njezinim knjigama poezije i proze.

Nadahnutim spomen-slovom o životu i djelu Vinke Pavlek prisutnima su obratili bivša ravnateljica škole Marija Kalšan, ravnateljica škole Lidija Peroš, načelnik Općine Zdravko Brljek i predsjednik ogranka Matice hrvatske u Koprivnici Dražen Ernečić.

U prigodnom programu s interpretacijama pjesama Vinke Pavlek sudjelovali su učenici Tija Šenvald, Matija Rušak, Bartol Trnski, Bruno Barunđek, Lucija Horvat i Karolina Marušić te učitelji Dijana Bagarić Mišura i Petar Picer.

Svečanosti je prisustvovala u ime obitelji i kći Melita Pavlek, a spomen-ploču su otkrile učenice Marija Harabajza i Hana Franjo.

- Advertisement -

Najnovije objave

Vezane vijesti