Subota, 4. prosinca 2021.

U Podravini i Prigorju za vikend nova akcija policije

Pozornost će se posvetiti i nadzoru mladih vozača, vozača bicikala, mopeda i motocikala te nadzoru recidivista u činjenju prometnih prekršaja

Preporučujemo

Tijekom srpnja Policijska uprava koprivničko-križevačka zabilježila je 62 prometne nesreće. Vikendima u srpnju zabilježeno je 26 prometnih nesreća (42 posto), od čega 10 prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama.

U prometnim nesrećama ozlijeđeno je 11 osoba. Teške ozljede zadobile su tri osobe (60 posto ukupnog broja teško ozlijeđenih osoba), a lakše je ozlijeđeno osam osoba. Najčešće vrste prometnih nesreća bile su sudar prilikom vožnje u slijedu (5) i slijetanje vozila s ceste (9).

Najčešći uzroci događaja prometnih nesreća bili su nepropisna vožnja unazad (3), oduzimanje prednosti prolaska (3), nepropisno kretanje vozilom po kolniku (3), vožnja na nedovoljnoj udaljenosti (4) i neprilagođena brzina (6). Mladi vozači izazvali su dvije prometne nesreće. Vozači pod utjecajem alkohola izazvali su pet prometnih nesreća. U nesrećama su ozlijeđena dva vozača bicikla, vozač mopeda i vozač motocikla.

Kako bi se smanjilo stradavanje osoba u prometnim nesrećama, posebice tijekom vikenda, Policijska uprava koprivničko-križevačka će od petka, 6. kolovoza, do ponedjeljka, 9. kolovoza, provoditi pojačani nadzor prometa.

Policajci će pojačano nadzirati brzinu kretanja vozila, upravljanje vozilima pod utjecajem alkohola i/ili droga, poštivanje prednosti prolaska, korištenje sigurnosnog pojasa, prijevoz djece u vozilima, korištenje mobitela i ostale najteže prometne prekršaje.

Pozornost će se posvetiti i nadzoru mladih vozača, vozača bicikala, mopeda i motocikala te nadzoru recidivista u činjenju prometnih prekršaja.

“Podsjećamo sve sudionike u prometu na nužnost poštivanja prometnih propisa, a posebice na poštivanje prednosti prolaska, poštivanje ograničenja brzine kretanja, korištenje sigurnosnog pojasa i pravilan prijevoz djece u vozilima”, ističu iz Policijske uprave koprivničko-križevačke.

Prije svake radnje vozilom, vozač se mora uvjeriti da je može sigurno izvesti. Korištenje mobitela ili sličnih uređaja koji predstavljaju distrakciju, osim u slučaju hands-free uređaja, za vrijeme upravljanja vozilom nije dozvoljeno.

Vozače mopeda i motocikala podsjeća se da ne upravljaju neregistriranim i neosiguranim vozilima, da koriste zaštitne kacige i da ne vrše pretjecanja vozila na nepreglednim mjestima.

“Apeliramo na vozače da spas od ljetnih vrućina ne traže u konzumaciji alkoholnih pića, jer time povećavaju mogućnost događanja prometnih nesreća i stradavanja osoba u njima. Za poseban oprez molimo mlade vozače i vozače starije životne dobi”, istaknuli su iz PU koprivničko-križevačke.

Najnovije objave