Četvrtak, 18. srpnja 2024.

U Podravki započeli pregovori s predstavnicima sindikata o novom sustava plaća

Temeljna pretpostavka prijelaza sa starog na novi sustav je da se, zbog novog sustava, plaća nikome ne smije smanjiti ni za jedan cent, a svaka potencijalna dilema riješit će se u korist radnika

- Oglas -

U poslovnom sjedištu Podravke u Koprivnici u utorak je održan uvodni sastanak u sklopu pregovora oko izmjena i dopuna Kolektivnog ugovora za Grupu Podravka. Sastanak je održan između predstavnika Podravke i Belupa te sindikata PPDIV, Nezavisnog sindikata Podravke i Sindikata radnika koncerna Podravka – SINPOD.

Glavna tema sastanka bila je koncept novog sustava plaća koji bi zamijenio postojeći koji datira iz 1997. Već u ranijim razgovorima sa sindikatima i poslodavac i sindikati složili su se da je takozvani tarifni sustav potrebno mijenjati. Postojeći sustav suviše je zastario, temelji se na popisima i opisima radnih mjesta koji ne odgovaraju suvremenoj proizvodnji te nema jasne kriterije povećanja plaća i napredovanja. Sve to dovelo je, među ostalim, do neusklađenosti i neopravdanih razlika u koeficijentima tako da postoje radnici koji rade isti posao, a imaju različite koeficijente, pojasnili su iz koprivničke kompanije.

Predloženi sustav o kojem se raspravljalo na sastanku definirao bi tarifne razrede u koje će biti razvrstana radna mjesta po stupnju njihove složenosti. Sva radna mjesta iste složenosti bila bi svrstana u isti tarifni razred te bi tako radnici koji rade na poslovnima iste složenosti i poslovnima istog tarifnog razreda imali istu osnovnu bruto plaću. Novi sustav donio bi i jasne, mjerljive i unaprijed poznate kriterije kretanja unutar tarifnog razreda, to jest povećanja plaća.

- Oglas -

“Novi sustav trebao bi biti pravedniji i omogućiti uklanjanje neopravdanih razlika u koeficijentima. Trebao bi omogućiti postojanje jasnih kriterija napredovanja. Temeljna pretpostavka prijelaza sa starog na novi sustav je da se, zbog novog sustava, plaća nikome ne smije smanjiti ni za jedan cent, a svaka potencijalna dilema riješit će se u korist radnika”, usuglašeni je stav predstavnika poslodavca na čelu s Martinom Dalić, predsjednicom Podravkine uprave te sindikata na čelu s Denisom Paradišem, predsjednikom sindikata PPDIV. Također, obje strane su iskazale želju da radnici budu informirani o svim koracima koje poslodavac poduzima kako bi se izgradio što učinkovitiji i pravedniji sustav plaća i nagrađivanja.

Na sastanku sindikata i poslodavaca dogovoren je i raspored sljedećih sastanaka na temu novog sustava plaća. Obje strane usuglasile su se da će sve najvažnije sastavnice novog sustava plaća izraditi do prve polovice lipnja. Sljedeći sastanak dogovoren je za 9. svibnja, priopćili su iz Podravkinih korporativnih komunikacija.

Oglas

Najnovije objave

Vezane vijesti