Subota, 16. listopada 2021.

U ponedjeljak počinje škola, ministar Fuchs: Necijepljeni profesori moraju nositi zaštitne maske

COVID potvrde za roditelje na roditeljskim sastancima ipak neće biti obavezne, a u uputama stoji da će se roditeljski sastanci održavati uživo

Preporučujemo

U ponedjeljak počinje nova školska godina počinje u ponedjeljak, a o epidemiološkim mjerama, COVID potvrdama i reformama u Dnevniku N1 govorio je ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs.

Sindikati kažu da se uvijek u zadnji tren donose upute i mjere, na što ministar odgovara da su isto govorili i prošle godine pa je ona prošla bez problema.

“Sve je spremno, upute su poslane, škole su pripremljene. Razgovaralo se sa svim ravnateljima svih škola u Hrvatskoj. U kontaktu smo kontinuirano. Mjere ne bi ni bilo pametno objaviti mjesec ili dva ranije kada ne znate u kojem će se smjeru pandemija razviti”, rekao je ministar Fuchs.

Preporučili su da se maske u školama, ako se nose, nose od 5. razreda osnovne do maturanata srednjih škola, a odluku o nošenju donose ravnatelji.

“Nose se u slučajevima kada nije moguće održati razmak. Ravnatelj može donijeti odluku da se maske u razredu ne moraju nositi. U hodnicima i prijevozima maske se moraju nositi. Cijepljeni profesori na predavanjima ne trebaju nositi maske, dok necijepljeni trebaju”, rekao je.

Što se tiče malog broja cijepljenih među učiteljima i profesorima, kojih je oko 58 posto, ministar je istaknuo kako je u visokom obrazovanju cijepljeno njih 71 posto.

“Ljudi koji se bave znanošću očito više vjeruju u znanost”, rekao je te dodao kako su gimnazijski profesori na 61 posto.

COVID potvrde za roditelje na roditeljskim sastancima ipak neće biti obavezne, a u uputama stoji da će se roditeljski sastanci održavati uživo.

“Ako ravnatelj želi, može zatražiti da sudjeluju samo oni roditelji koji imaju COVID potvrdu”, rekao je,

Na pitanje ne radi li se o prebacivanju odgovornosti na ravnatelje, ministar je pojasnio kako se zna u kojoj školi se koliko djelatnika cijepilo, a koliko nije.

“Ono što ne znamo, ne znamo imenom i prezimenom. Taj podatak možemo komunicirati ravnatelju i sve ostalo bi bilo zadiranje u privatnost”, pojasnio je pa dodao kako vjeruje da su djelatnici predani svom radu i da će se pridržavati preporuka te da, ako profesor nije cijepljen, predavat će s maskom.

Što se tiče reforma u školama i građanskom odgoju, istaknuo je kako se cijelo vrijeme radi na uvođenju reformskih procesa u škole.

Najnovije objave