Četvrtak, 28. rujna 2023.

U sklopu projekta Bajke Podravine i Prigorja u koprivničkoj gimnaziji otvorena izložba učeničkih radova

Učenici su proučili i obradili neke od najupečatljivijih podravskih legendi vezanih uz koprivniči, đurđevački, kalnički i ludbreški kraj

- Advertisement -

U koprivničkoj Gimnaziji Fran Galović otvorena je izložba učeničkih radova na temu Legende, a u sklopu međunarodnog Erasmus+ projekta CEMLO.

Naime, radi se o projektu koji uključuje proučavanje lokalne materijalne i nematerijalne baštine, pučke književnosti odnosno usmenoknjiževne tradicije, priča i predaja kao dijela kulturnoga identiteta kojim se uklapamo u europski kulturni krug.

Članovi CEMLO tima, učenici Marko Antonio Cug, Sabina Horvat, Nika Novosel, Josipa Sever i Nika Šprem prvo su vođeni profesoricom Lidijom Novosel proučili, izdvojili i obradili neke od najupečatljivijih podravskih legendi vezanih uz lokalitete koprivničkog, đurđevačkog, kalničkog i ludbreškog kraja, kao i usmenih predaji povezanih sa životom u našem autohtonom prostoru, zavičaju i prirodom u kojoj živimo i kojom smo okruženi: šumom, rijekom, gorjem – što je još jedan od važnijih ciljeva projekta: spajanje prirodnih i društveno-kulturoloških resursa.

- Advertisement -

Izložba učeničkih radova u koprivničkoj gimnaziji

– Nakon toga učenici su obrađene legende preveli na engleski jezik, u čemu ih je vodila profesorica Jasna Kraljić-Cmrk. Zatim su nastupili naši školski umjetnički talenti, učenici četvrtih razreda Blanka Bunić, Viktor Krušelj, Sara Maljak, Dora Orošić, Lucija Rimac, Tamara Sinjerec i Hana Švelec, uz podršku, pomoć i umjetnički pečat profesorice Ive Bolfek, te su vođeni osobnom umjetničkom vizijom dojmljivo ilustrirali tekstove. Tako su interdisciplinarnim i timskim radom nastali plakati za izložbu koja je postavljena u holu naše škole – rekla je profesorica Novosel.

Na otvorenju izložbe cjelokupni rad u ovoj aktivnosti predstavili su učenici koji su autori obrađenih legendi i koordinator projekta CEMLO profesor Zoran Pintarić.

– Cijela aktivnost i izloženi plakati uklapaju se u recentni kurikulumski pristup i reformske procese koji su se počeli provoditi u našem obrazovnom sustavu i podudaraju se kako s kurikulima pojedinih nastavnih predmeta, tako i međupredmetnim područjima te mogu poslužiti kao nastavna sredstva i poticaj u scenarijima poučavanja. Produkti aktivnosti bit će predstavljeni i na stručnim nastavnim vijećima, a vjerujemo da će biti zanimljivi i lokalnoj javnosti – ističe Novosel.

Izložba učeničkih radova u koprivničkoj gimnaziji

- Advertisement -

Čim dođe do smirivanja pandemije i kad epidemiološke prilike dopuste, namjerava se krenuti na autentične lokalitete o kojima govore prezentirane legende i napraviti još jedan, povijesno-geografsko-biološko-rekreativni spoj ovih aktivnosti.

– U planu je i suradnja s lokalnim sakupljačem ostalih podravskih i prigorskih predaja, bajki i priča, a onda i nove izložbe i novi eksponati, a nadamo se da ćemo ovo što smo do sada napravili vrlo brzo moći pokazati i našim europskim prijateljima, sudionicima CEMLO projekta – zaključila je Novosel.

Svi materijali su digitalizirani i možete ih pogledati ovdje.

- Advertisement -

Najnovije objave

Vezane vijesti