Petak, 29. rujna 2023.

U trgovine uskoro ulaze tajni kupci koji će kontrolirati uvodi li se euro pošteno

Od 16. kolovoza pratit će cijene u kunama, a od 5. rujna i u eurima, jer su od tada svi prodavači i pružatelji usluga dužni isticati dvojne cijene

- Advertisement -

Od 16. kolovoza prodavaonice i uslužne radnje diljem Hrvatske obilazit će tzv. tajni kupci, aktivisti iz više udruga za zaštitu potrošača, a direktorica jedne od njih kaže da zbog mogućih tužbi oni neće objavljivati ‘crne liste’ nepoštenih pri uvođenju eura.

Šest aktivista iz Razvojne organizacije zaštite potrošača će u Karlovačkoj, Varaždinskoj, Sisačko-moslavačkoj i Požeško-slavonskoj, na ukupno 26 prodajnih i 17 uslužnih mjesta, kontrolirati uvodi li se euro pošteno, odnosno ne dovodi li se potrošač u nepovoljniji položaju nego što bi to bio bez uvođenja eura.

Rade to po projektu Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja pod nazivom ‘Tajni kupac za zaštitu potrošača u procesu uvođenja eura u RH’ te ovih dana odabiru trgovačke lance i druge prodavaonice i uslužne grane te sastavljaju liste proizvoda i usluga koji će se kontrolirati, a s Ministarstvom je ugovorena lista od 55 roba i usluga koje se moraju popratiti i kontrolirati.

- Advertisement -

Tajni kupci, za koje glavni tajnik ROZP-a Željko Tomašić kaže da i nisu tajni, jer će fotografirati barkodove, a nisu ni kupci, jer neće kupovati kontroliranu robu, obavljat će ipak važan posao na terenu.

Od 16. kolovoza pratit će cijene u kunama, a od 5. rujna i u eurima, jer su od tada svi prodavači i pružatelji usluga dužni isticati dvojne cijene.

Unatoč tome što je Ministarstvo predvidjelo mogućnost da ‘ako žele’ objavljuju tzv. ‘crne liste’ s nazivima onih koji su na štetu potrošača kod uvođenja eura ostvarili dodatni profit, ROZP to neće učiniti.

Kažu, naime, da je praksa u nekim ranijim slučajevima pokazala da ih trgovac može tužiti za pričinjenu štetu, umanjen profit.

“Prepustilo se udrugama da ‘to naprave ako žele’, što znači da iza nas, u slučaju da nas netko tuži za objavljivanje na crnoj liste, ne bi stajao nitko”, zaključio je Tomašić.

- Advertisement -

Direktorica Gordana Lukić dodala je da će oni zato objavljivati samo listu onih koji se pridržavaju službenog tečaja i ne uvode euro na štetu svojih kupaca, npr. zaokruživanjem cijena na više.

Objavit će i izvješće o kretanju cijena roba i usluga, njihovom dvojnom iskazivanju i ispravnosti preračunavanja kuna u euro, kao i o poštivanju etičkog kodeksa.

- Advertisement -

Najnovije objave

Vezane vijesti