Subota, 18. svibnja 2024.

Učenici OŠ Koprivnički Ivanec u sklopu Erasmus+ projekta posjetili Sjevernu Makedoniju

Učenici su od 15. do 22. listopada iskusili kako je to biti učenik u Sjevernoj Makedoniji te kroz niz radionica i aktivnosti naučili o makedonskoj kulturi, jeziku, nasljeđu i onom najbitnijem, pričama i legendama

- Oglas -

Osnovna škola Koprivnički Ivanec po prvi je puta sudjelovala na mobilnosti unutar Erasmus+ projekta CRAFT, odnosno CReate A FairyTale.

Riječ je o projektu od iznimne važnosti za sve učenike i djelatnike budući da je to prvi Erasmus+ projekt koji se provodi u OŠ Koprivnički Ivanec.

Četvero učenika sedmog razreda i dvoje učenika osmog razreda posjetili su uz pratnju učitelja O.O.U. Kuzman Josifovski Pitu u Kičevu (Sjeverna Makedonija).

- Oglas -
Učenici OŠ Koprivnički Ivanec u Sjevernoj Makedoniji
Izvor fotografije: OŠ Koprivnički Ivanec

“Učenici su od 15. do 22. listopada iskusili kako je to biti učenik u Sjevernoj Makedoniji te kroz niz radionica i aktivnosti naučili o makedonskoj kulturi, jeziku, nasljeđu i onom najbitnijem, pričama i legendama”, ističu iz OŠ Koprivnički Ivanec.

Početak ove lijepe aktivnosti u O.O.U Kuzman Josifoski Pitu obilježen je prigodnim programom sastavljenim od makedonskih pjesama, plesova i priča te zanimljivim radionicama upoznavanja.

Učenici OŠ Koprivnički Ivanec u Sjevernoj Makedoniji
Izvor fotografije: OŠ Koprivnički Ivanec

Učenici su saznali kako je i gdje nastala makedonska Kirilica te su se okušali u pisanju spomenute. Također, pisali su i pjesme o legendama, to kombinacijom hrvatskog, makedonskog i engleskog jezika.

Lijepo je bilo prilikom razgledavanja Kitino Kale, tvrđave iznad Kičeva uz koju se veže legenda o kraljeviću Marku te posjeta Ohrida gdje su vidjeli kako se izrađivao papir u drugom stoljeću prije naše ere, kako se tiskaju slike i tekst na Gutenbergovom tiskarskom stroju.

Saznali su i kako se izrađuju ohridski biseri. Također, posjetili su crkvu svete Sofije, antički amfiteatar, a u staroj jezgri grada vidjeli su najstarije stablo u Ohridu, platanu koja je prema nekim izvorima stara i više od tisuću godina.

- Oglas -

Šetnja poučnom stazom uz Ohridsko jezero na prekrasan sunčan dan zaokružila je doživljaj.

Učenici OŠ Koprivnički Ivanec u Sjevernoj Makedoniji
Izvor fotografije: OŠ Koprivnički Ivanec

“Posljednji dan u školi i pretposljednji u Sjevernoj Makedoniji bio je prepun zanimljivosti i emocija. Ujutro je održana radionica kreativnog pisanja na kojoj su učenici zajedno osmislili zanimljive bajke uz pomoć Jenga kockica. Nakon toga posjetili su manastir svete Bogorodice Prečiste, nedaleko Kičeva i divili se njegovoj ljepoti, dok je večer bila rezervirana za predstavljanje legendi u Domu kulture Kičevo te svečanu dodjelu nagrada i diploma”, istaknuli su iz OŠ Koprivnički Ivanec.

Nakon oproštaja s ljubaznim domaćinima, učenici su prije povratka kući, posjetili Skoplje, grad prepun povijesti, glazbe, mirisa, ljudi i naravno, kipova.

“Zahvaljujemo se Koprivničko-križevačkoj županiji, gradovima Koprivnici i Đurđevcu te DIF Koprivnički Ivanec koji su donirali autohtone proizvode iz Hrvatske koje smo poklonili našim domaćinima”, poručili su iz OŠ Koprivnički Ivanec.

Oglas

Najnovije objave

Vezane vijesti